Ultimate magazine theme for WordPress.

Легендата на БНТ Лили Ванкова на 70 (Снимка)

0

През 2019-а се навършиха 60 години от старта на БНТ. По случай юбилея в ефира на националната телевизия тръгна специално предаване с водещ Драгомир Драганов, където знакови лица от историята на БНТ всяка седмица разказват спомените си, свързани с телевизията майка. Сред тях обаче все още не е била една от живите легенди на новинарството у нас – обичаната от поколения зрители говорителка Лили Ванкова.

В последното десетилетие Ванкова отклонява всякакви покани за интервюта и светски изяви, коментират хора от нейното обкръжение. Това решение тв легендата взела след внезапната смърт на сина си Асен, който почина само на 36-годишна възраст, покосен от масивен инфаркт. Дълго време Лили не можела да се възстанови от загубата и се изолирала от света около себе си. Едва напоследък възобновила срещите си със стари приятели и се случвало да излиза на заведение само ако някой от най-приближените й хора имал специален повод като рожден ден.

Прехвърлила 70-те, Лили все още не е загубила очарованието и усмивката си, с които приковаваше пред малкия екран милионите български зрители. Макар да се е променила визуално, още се случвало да я разпознават само по гласа, особено клиентите на малките магазинчета и бакалии в столичния квартал „Лозенец“, където Ванкова живее и често може да бъде видяна да пазарува.
Емблемата на БНТ рядко се срещала с бившите си колеги от златните времена на телевизията. В последните години мнозина от знаковите имена ни напуснаха.

През 2019 г. си отиде Величко Скорчев, през 2016 г. – Никола Филипов. Бригита Чолакова и Мария Тролева пък не успяха да доживеят даже пенсия. За последно Лили си спомня, че преди 20-ина години всички се събрали в дома на нейната колежка Мария Янакиева, но оттогава си загубили дирите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече