Легендата на БНТ Лили Ванкова на 70 (Снимка)

0

През 2019-а се навършиха 60 години от старта на БНТ. По случай юбилея в ефира на националната телевизия тръгна специално предаване с водещ Драгомир Драганов, където знакови лица от историята на БНТ всяка седмица разказват спомените си, свързани с телевизията майка. Сред тях обаче все още не е била една от живите легенди на новинарството у нас – обичаната от поколения зрители говорителка Лили Ванкова.

В последното десетилетие Ванкова отклонява всякакви покани за интервюта и светски изяви, коментират хора от нейното обкръжение. Това решение тв легендата взела след внезапната смърт на сина си Асен, който почина само на 36-годишна възраст, покосен от масивен инфаркт. Дълго време Лили не можела да се възстанови от загубата и се изолирала от света около себе си. Едва напоследък възобновила срещите си със стари приятели и се случвало да излиза на заведение само ако някой от най-приближените й хора имал специален повод като рожден ден.

Прехвърлила 70-те, Лили все още не е загубила очарованието и усмивката си, с които приковаваше пред малкия екран милионите български зрители. Макар да се е променила визуално, още се случвало да я разпознават само по гласа, особено клиентите на малките магазинчета и бакалии в столичния квартал „Лозенец“, където Ванкова живее и често може да бъде видяна да пазарува.
Емблемата на БНТ рядко се срещала с бившите си колеги от златните времена на телевизията. В последните години мнозина от знаковите имена ни напуснаха.

През 2019 г. си отиде Величко Скорчев, през 2016 г. – Никола Филипов. Бригита Чолакова и Мария Тролева пък не успяха да доживеят даже пенсия. За последно Лили си спомня, че преди 20-ина години всички се събрали в дома на нейната колежка Мария Янакиева, но оттогава си загубили дирите.

Прегледана: 6985

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече