Христо Фотев се жени за дъщерята на любовницата си

0

За Христо Фотев и бохемски му живот се разказват куп легендарни истории, които обаче не могат да надминат по чудатост животът на поета, роден в Истанбул, преди 86 години на 25 март.

 Влюбен в женската красота, която възпява в легендарното си стихотворение „Колко си хубава“,  Фотев се жени три пъти като междувременно изживява и други влюбвания.

„Жените се лепяха по него

 като пеперуди на светлина. Издигаше жената на пиедестал. При него не беше обикновеното кавалерства и целуването на ръка. Чувствах се наистина красива“, споделя последната съпруга на поета Виолета, с която живее до внезапната си смърт. Според нея „Колко си хубава“, макар и написано за първата му любов от ученическите години Милка Керемедчиева, е посветено на всички обичани жени.

 На неговия магнетичен чар се поддава и първата съпруга Пенка, която е зъботехник. Интересите им са твърде различни и един ден докато тя е на работа, Христо я напуска като изчезва за 5 години. Той заминава за София при близките си приятели поета Иван Пейчев и актьора Досьо Досев. По това време Христо среща и пет години по-голямата от негово Мария – диспечерка в таксиметрова служба. По това време тя преживява загубата на съпруга си и голямата си дъщеря. Двамата прекарват 5 години заедно, докато Фотев решава, че пак е време да се разведе.

 Докато е в Бургас покрай уреждането на развода, Мария му изпраща дъщеря си Уляна. Тогава тя е в 10-и клас и все повтаря на майка си, че иска да отиде на море. Момичето пристига в къщата на Фотев заедно с приятелката си Виолета, която по-късно става последната жена на Христо.

 Но през това лято, в което двете летуват там, пламва любов между поета и Уляна и тя забременява от него едва 16 годишна.

 Лятото се изтъркулва, а  поетът не знае как да събере сили да се прибере в София и да оправи кашата която е забъркал. В един момент Уляна не издържа. Отказва да ходи на училище и признава на майка си, че очаква бъдещия си син Христо. След като всичко се изяснява двамата се женят и брака им продължава цели 18 години през което време се ражда и дъщеря им Мария – майката на Уляна приема ситуацията без излишна драма. По- късно тя се омъжва за поляк, а кум на на сватбата е Христо Фотев. Сложната връзка между тях е доста шокираща за много хора. Майката на поета Руска също не приема Мария.

И по време на втория му брак внезапните изчезвания на поета не секват. Уляна разказва на свои близки как в една неделна сутрин двамата стават, тя отива да направи кафе, а той слиза по домашни чехли до павильона пред блока за цигари. Там обаче среща свой приятел, който му предлага да отскочат до Созопол. Без много да му мисли поетът се мята в колата и се връща при жената след 3 месеца

 Междувременно Виолета, приятелката на Уляна,  с която някого отиват на море при Фотев е омъжена за автомобилния състезател Йордан Василев – Джани, баща на бизнесмена Манол Велев. С Виолета имат дъщеря Ива. След смъртта на Йордан пътищата на вдовицата и поета отново се пресичат. Така на 38 години Виолета става последната жена на големия бохем. Тогава наранената Уляна я обвинява, че й е откраднала Христо и постоянно я тормози с телефонни обаждания и обиди.

 Близки до Фотев издават, че той е бил истински щастлив именно в последния си брак. Въпреки трудностите двамата са свързани до последния миг на Фотев, който още с първите си книги е признат за „поет явление”. Той умира внезапно на 27 юли 2002 година, точно когато с Виолета са решили да отидат на морето. Така на 86 години от света си отива авторът на „най-чистата поезия в литературата”, ни по думите на Стефан Цанев.

Прегледана: 11606

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече