Иван Славков умира като от коронавирус (80 години от рождението и 9 от кончината на Батето)

0

9 години от кончината и кръгли 80 от рождението на Иван Славков се навършват идния месец. Ако продължаваше да е сред нас, на 11 май Батето щеше да е юбиляр, но шумно парти по този повод едва ли щеше да вдигне – все пак извънредното положение в страната обхваща и този ден. Славният бонвиван и вдовец на Людмила Живкова почина на 1 май 2011-а, дни преди да навърши 71. И без да е пипнал коварен коронавирус, той имаше сериозни увреждания на белите дробове и дишаше с огромна мъка.

Заради здравословния си проблем Принца от Коньовица влезе в болница за лечение, но, уви, докторите не успяха да го спасят. „Наложило се е да го интубират и да му поставят сонда в хранопровода, за да може да си поема дъх”, разказваше по онова време най-добрият му приятел – славният защитник и треньор на националния ни отбор по футбол Иван Вуцов, който днес също е покойник. И допълваше: „В последните си дни Батето не е говорел, можел е само да пише на лист. Единият му дроб въобще не работел, другият бил с 30% капацитет. Жени Живкова и Валя Славкова (съпруга №3 – б. р.) бяха говорили с австрийски професор – той да дойде в София или пък да му закарат Иван. Васил Божков си е предложил самолета за транспортирането, но е било късно, пише ‘Уикенд“.

Станала инфекция, която започнала да поразява

и здравата част от дроба… Повече от странно е онова, което се случи тогава с Иван. Та той имаше изключително здрави бели дробове, навремето беше състезател по водна топка и издържаше дълго под вода”.


За българите Славков беше и си остава легенда, но едва ли щеше да е толкова популярен, ако през 1968-а не се беше сродил с Тодор Живков. Същата година чаровният софиянец се омъжил за щерката Първия и заживял с нея в луксозен дом в центъра на София. Там всяка седмица се събирали на купони представители на художествено-творческата ни интелигенция. На т. нар. „Петъци на Людмила Живкова” присъствали Дечко Узунов, Георги Джагаров, Гяуров, Величко Минеков, Александър Фол, Вера Ганчева и др. знаменитости.
С Червената принцеса Батето се сближил благодарение на актрисата Краси Кемалова. През 1960 г. на плажа във Варна тя довела цяла сюрия приятелки. Сред девойките била и Татовата наследница, и първата съпруга на Славков – загиналата в самолетна катастрофа стюардеса Светла. „И оттам се запознахме с тази среда, с цялата компания”, разказвал е покойният шеф на БОК, БНТ и БФС. В началото на познанството им той и Людмила били само приятели.
Иван винаги е твърдял, че нямал желание да се жени за родственицата на най-важния човек в държавата след загаджването им. Тя обаче му вдигнала скандал, задето я излагал с ергенските си навици и го принудила да сключат брак. Къде ще ходи, склонил. За сватбата насрочили дата

4 юли – делничен ден

На венчавката присъствали само 8 души, а Живков не бил сред гостите. „Той дойде на обяда, който беше по-късно”, уточняваше приживе ексватерполистът.
През своя 71-годишен живот зетят на Бай Тошо работеше на много места и навсякъде оставяше добри спомени сред колегите си. И до днес например в обществената телевизия наричат управлението му Златния век на БНТ. На „Сан Стефано” 29 той се подвизаваше от 1 април 1972 г. до 1 април 1982 г.
„Личности като Славков създават аромата на София. Невероятно занимателен човек! Тодор Живков обаче не можеше да го търпи с неговите похождения наляво и надясно. Един ден, пристигайки на летището, Живков попита Кашев, шефа на УБО: „Как е положението? Как е тоя моя „хубавец”?”. Генералът отвърна: „Все си е същият!”. Живков тогава извика ядосано: „Ще му счупя главата! Веднъж го натиснах… Що ги прави тия работи?! Да ги прави, но да не вдига шумотевица около себе си! Като му поставих въпроса, ми каза, че ако не се похвали, няма удоволствие! Мискинин!”. Първия знаеше, че Иван пие и има свободен сексуален живот. Шесто управление докладваше всичко. Един ден Славков отива при тъст си и му казва: „Ти сега ми се караш и ми се сърдиш, но ще дойде време, в което всички подмазвачи, които са се наредили около теб, ще те клеветят и няма да те погледнат! Единственият, който ще дойде да те види как си и що си, ще бъда аз!”. Така се и случи. В най-тежките моменти на Тодор Живков всички се разбягаха, а Иван остана”, редеше в миналото спомени за Батето Петър Междуречки. Прочутият кмет отлетя на небето при Принца от Коньовица през февруари 2018-а след дълго боледуване.
Да, бившият ватерполист кръшкал буквално на поразия на втората си съпруга, като положението станало особено нетърпимо след

назначението му за началник на БНТ

В най-голямата ни електронна медия изкушения за плейбоя имало, колкото си искал. Людмила прощавала прегрешенията на мъжа си, но в някакъв момент й писнало и дори споделила с баща си, че обмисля нов развод.
„Живков не й разреши да подаде молба. „Ние даваме пример на целия народ! Вече си разведена един път (първият й брак е с инж. Любомир Стойчев, бащата на Жени Живкова – б. р.), а сега искаш да се развеждаш отново. Трети път ли ще се омъжваш след това?” – рече й. Той категорично й забрани да говори за раздяла пред Славков. Беше и против първия развод на дъщеря си, но тя тогава не го послуша”, разправяла е пред „Уикенд” майорът от УБО Ани Младенова – личната медицинска сестра на комунистическия вожд.
„Ако американските нрави бяха дошли по-рано у нас, по правов път аз можех да спечеля страхотни суми за сексуалния тормоз, на който бях подлаган в БНТ. И не само там!”, обяви година преди смъртта си донжуанът от Коньовица в своите мемоари. В двутомника той разкри и прелюбопитния факт, че през живота си е платил за около 40 аборта, а бил съпричастен и към други доброволни помятания, но за тях не давал пари. Сред жените, които заченали от него, била и сестрата на актьора Стефан Данаилов. Бременна, тя помолила брат си Ламбо да осинови нероденото й дете, но той категорично отказал. След което

се наложило плодът да бъде отстранен

„Доста изчерпателна любов имахме с Росица Данаилова”, разправяше по този повод плейбоят на социалистическа България. А самата актриса коментираше думите му с възмущение: „Не всичко трябва да се изнася и демонстрира!”.
Батето овдовял за втори път в живота си през 1981 г. Когато изпадналата в дълбока депресия Людмила Живкова се самоубила с приспивателното дормопан, той не бил до нея, за да я спаси. „Тя, горката, изпаднала в кома, а Славков в същото това време играел комар с приятели”, твърдеше Живко Попов – легендарен заместник-министър на външните работи, един от най-приближените хора на Червената принцеса. Пак той е споделял преди кончината си как Татовата щерка редовно му се жалвала, че мъжът й хойкал по чуждо и не внасял никакви пари в семейния бюджет.
Тодор Живков бил в обтегнати отношения със зет си и преди, и след смъртта на дъщеря си Людмила. От 1981 г. на двамата скарани родственици посредничил Малък Тошко – синът на Батето и Червената принцеса.
„Аз пренасях новините и съветите от единия до другия. Например: „Кажи еди какво си на баща си!”. И аз го казвах”, спомня си Славков – младши. Татко му и дядо му намерили път един към друг чак след 10-ноемврийския преврат.
Че Бай Тошо гледал с лошо око на плейбойското поведение на Батето, не е тайна за никого. Колцина обаче са наясно, че възмутен от липсата на морал у бившия ватерполист бил и Владко Живков? Синът на

Първия не можел да прости

на своя родственик, че петни със секс забежки паметта на сестра му.
Когато през 1983 г. Иля Велчев (известен поет и кинорежисьор, син на бившия член на Политбюро на ЦК Борис Велчев – б. р.) заснел „Ако те има”, Вовата изгледал филма, харесал го и поканил автора му на обилна вечеря в дома си. Докато домакинът и гостът хапвали и пийвали уиски, на вратата се позвънило и прислужницата излязла да провери кой си позволява да идва неканен. Минута по-късно жената се върнала и обявила, че е дошъл Иван Славков.
Като чул името на зет си, Живков-младши внезапно се изнервил. „Да се маха! Кажи му да се маха!”, развикал се той на домашната си помощница. „Не мога да го понасям”, обяснил по-късно Володята на Велчев. И допълнил, че дълбоко намразил Батето, когато умряла Людмила Живкова. Защо ли? Малко след погребението опечаленият брат видял как Славков си пуска весела музика в колата и си тананика върху мелодията от касетофона.
Също като тъст си Тодор Живков Принца от Коньовица става обект на големи съдебни гонения след 1989 г. Шефът на БОК и член на МОК е арестуван и разследван по подозрения за извършени злоупотреби, а му е отнет и международния паспорт, заради което изпуска няколко олимпиади.
„Подгониха ме комунистите, моите хора. Мислеха, че като оплюят трима-четирима, те ще останат чисти. Всъщност за всичко, което стана с мен, е виновен Луканов – той започна и предаде щафетата на Татарчев”, разсъждаваше Батето. Заведеното срещу него дело се точи близо 11 години.
През 2004-а за Иван Славков заговори и целият свят, след като BBC го вкара

в грандиозен корупционен скандал

Телевизията засне българския представител в МОК и сърбина Горан Такач в софийския хотел „Радисън“ по време на преговори с фиктивни лобисти, представящи се за бизнесмени от измислената компания „Ню Лондон Венчърс“. От вдовеца на Людмила Живкова се искаше да осигури срещу заплащане гласове на други високопоставени олимпийци за кандидатурата на Лондон за игрите през 2012 г. Филмът „Да купиш Олимпиадата” бе излъчен на 4 август, 21 ч. английско време в рейтинговото предаване „Панорама“.
На 7 август 2004 г. президентът Жак Рох обяви, че Комисията по етика отнема временно всички права, привилегии и функции на Славков като деец на МОК. Нашият човек изгуби и акредитацията си за лятната олимпиада в Атина. На изпадналия в немилост зет на българския комунистически диктатор бе дадена възможност да се защити, но той не успя да докаже убедително невинността си при изслушването му в олимпийската централа. На 7 юли 2005 г. натириха окончателно Батето от МОК. Това автоматично го лиши и от поста председател на БОК, а на негово място бе избрана Стефка Костадинова. През октомври Славков загуби и шефското си място в БФС, след като на редовен конгрес на съюза беше заменен от Борислав Михайлов.

Прегледана: 5125

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече