Родът на проф. Кантарджиев е с 3-вековна история! Баща му – лекар, не доживял да види сина си с бяла престилка

0

Проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, наследява бялата престилка от твоя баща.  За нещастие той не успява да доживее да види сина си като дипломиран лекар. Кантарджиев губи завинаги бащината ласка докато все още е студент, пише „Ретро”.

Отвъд медицината професорът се интересува живо от история. А неговият род е оставил видна диря в нея. Родословното дърво на  Кантарджийски от Копривщица е проследимо  три века назад. Името дошло от занаята, който се развива в района покрай многото находища на железни руди. От тях предците на Кантарджиев, правили кантари по висока за времето технология, с които търгували в Цариград, където имало пазар за скъпи технически изделия.

„Историята на рода ни следва историята на развитие на възрожденското общество.Всичко наследява първородният син, за да не се разпилява имането. Перспективата за братята му е да се изучат – да станат свещеници, даскали, чиновници или офицери. Прадядо ми Стойко Илиев Кантарджиев идва в София след Априлското въстание и с брат си Георги след освобождението се записват във военното училище.

 Стойко се девоенизира и работи в геодезията, прави един от първите планове на София. Има две дъщери, двама синове, дава на всички висше образование. Момчетата завършват в Германия. Дядо ми – Тодор Кантарджиев, става инженер, брат му Петър архитект, и след години е главен архитект на София, плоча с името му има на улица „Аксаков”, разказва професор Кантарджиев.

Неговият дядо пък записва със златни букви името си в българската история със  строежите на Рилския водопровод, първият язовир в България „Златна Панега”, язовир „Студена”, негов проекти е и язовир „Копринка”.

Първият доктор в рода му е сестрата на неговия дядо му д-р Надя Кантарджиева – Кожухарова. След това баща му е решил да поеме по пътя на медицината и става лекар бактериолог, но умира млад. На него професорът кръщава своя син Весел, който е трето поколение лекар и оглавява Кожната клиника към ВМА. Съпругата на Кантарджиев също е лекар, а любопитното е, че при нея медицината също идва по наследство от нейния баща.

Прегледана: 3924

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече