Проф. Йонко Мермерски: Като изобретател господ ми е дал над 15 живота!

0

Д-р Йонко Мермерски е автор на над 30 книги в областта на химията и природната медицина. Неговите изследвания са публикувани на над 10 езика. Той е  създател на множество патентовани изобретения. По време на следването си изобретява нов тип инжектор за течна хроматография под високо налягане и получава патент. Заради успеха на това иновативно изобретение той получава покана за докторантура и пълна стипендия от университета Джорджтаун във Вашингтон.  Между 1989 и 1995 г. обучава над 1000 бъдещи доктори в областта на органичната химия, които понастоящем работят в системата на здравеопазването на САЩ.

Oт 1994 г. до днес съвместно с баща си професор Христо Мермерски работи в областта на природната медицина и природната козметика. Той е автор и съавтор на над 30 енциклопедични книги в тази сфера. Д-р Мермерски е автор на единствената в света енциклопедия на пробиотиците и пробиотичните храни, която излезе на пазара през м. юни 2017 г. Той е откривател и създател на NATURE LIFT СЕРУМ ГЕЛ Мермерски – първият уникален лифтинг и антиейджинг козметичен продукт в света, който съчетава в себе си свойствата и на серум, и на гел.

Професор Мермерски, в тези неспокойни дни, коя е мисълта, с която се събуждате сутрин?

Ами аз се събуждам, будувам и лягам с няколко за щастие оптимистични мисли, които постоянно присъстват в съзнанието ми.  На първо място, колко много ми липсва свободния контакт с хората, да мога да виждам изражението на лицата им, когато разговаряме, да разчитам емоциите в очите им, когато срещнем погледи, да се смеем заедно с глас на шеги и смешни ситуации, да си пожелаваме успешен и хубав ден когато се срещнем, макар и мимолетно. Абе на израза „социално дистанциране“ много харесвам първата дума (социално) и никак не харесвам втората (дистанциране).

Второ, човечеството не за първи път е изправено пред такова изпитание и неминуемо ще преодолеем и това зло – настоящата пандемия Ковид19. 

Само преди дни се срещнахте „по комшийски” с д-р Фаучи. Кои са темите, които обсъждахте.

Да имах троен, а дори и четворен късмет, защото въпреки, че сме комшии и често се засичам с него в квартала ни, в настоящия момент той е изключително зает като член на Щаба/работната група на Белия Дом за справяне с пандемията. В този сложен контекст успях макар и накратко да разговарям с него за моя патентован капнографски (capnography) метод за скриниране на симптоматични пациенти и разграничаване на заразени и незаразени. Вдъхновяващо за мен, оценката му беша положителна.  Също стана ясно, че моите (и на екипа ми във Вашингтон) комуникации и дискусии с американското министерство на здравеопазването (HHS), американската агенция за лекарстата и храните (FDA) и Националния Институт по Здравеопасването (NIH) напредват във верните направления и канали по етапите за изпитания и реализация.   Само да добавя любопитен факт, че от днес на д-р Фаучи му назначиха екип от охранители и достъпът до него вече е невъзможен така, че извадих голям късмет, за което съм много благодарен.

Има ли надежда за световно възпиране и унищожаване на корона вируса и как ще живеем с или след него? 

Пълният отговор на този въпрос може да стигне за цяла книга, но съвсем накратко аз лично смятам, че вече сме на път да го преборим, защото терапиите с хидроксихлорохин, с кръвна плазма от преболедували и ред иновативни други вече дават обещаващи резултати.  Освен това поне 6 отделни екипи са на етап начални клинични изпитания на ваксини за Ковид19.  За съжаление разработването на масово приложими ефективни ваксини, които са широко достъпни отнема поне година, поне на този етап от технологичното развитие на науката.  Затова как ще живеем след пандемията искам да вярвам и вярвам, че ще заживеем както преди, просто нямам представа, колко скоро това ще бъде постигнато.

Ако погледнем на ситуацията от позитивна гледна точка, какво полезно ще промени тази ситуация? 

Сигурен съм, че както аз, така и всички разумни хора осъзнаваме колко е красив света в който живеем когато няма бедствия и пандемии.  Също колко горди трябва да бъдем ние хората с този свят на удобства и красота, който сме създали.  Имам предвид транспортни мрежи/инфраструктура, комуникации и комуникационни системи, култура, изкуство, архитектура, възможности за образование и личностно развитие – красота след красотата, които сега осмисляме и забелязваме, защото сме разглезени, свикнали с тях и неблагодарно да гледаме на тях като дадености.

Нека Ви върна към срещата на г-н Борисов с г-н Тръмп. Разкажете ни нещо, за което се сещате с особена носталгия от тази среща. 

Освен огромната чест и гордост да бъда буквално в средата на тази историческа за България и САЩ  среща между двама наистина успешни и силни личности и лидери, наистина се чувствах удобно и уютно.  Макар, че като преводач в такъв момент напрежението и необходимата концентрация са максимални, а и срещата да продължи с час над предвиденото време, ми се искаше да не свършва.  Така е защото и двамата лидери са изкусни, натурално надарени/талантливи политици и комуникатори.  Освен това като съдържание разговорът беше изключително интересен.  За съжаление, професионалната ми лоялност и задължения не ми позволяват да споделям съдържанието на разговора и поради това не мога  напълно споделя  с вас удоволствието което преживях.

President Donald Trump walks with Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov, right, on the Colonnade as they walk to the Oval Office of the White House, Monday, Nov. 25, 2019, in Washington. (AP Photo/Patrick Semansky)

В една от своите беседи Петър Дънов беше казал, че България ще кредитира духовно света. Оказва се, че заради хора като Вас, може да го кредитираме и здравословно…

Правите ми жесток комплимент и ценя това, но не се изненадвам от класата Ви на интервюиращ, защото Ви познавам като класна личност.  Често се чувствам като избранник, защото още от 21-годишен изобретявам.  Всичките мои над 15 изобретения предлагат практически решения на съществуващи проблеми.  Всеки път, когато изобретя нещо полезно се чувствам като роден отново.  Благодарен съм, защото в този смисъл, като изобретател господ ми е дал над 15 живота.

Петте имена във Вашата област на които се възхищавате и защо?

Нескромно е, но е факт, моята област е науката като цяло, а не само органичната химия, която сфера е докторатът ми, защото много постиженията ми се простират в многоразнообразни области на науката и инженерния дизайн. Като Българин, няма как да не бъда пристрастен.

Джон Атанасов – от Български произход – изобретател на компютъра

Д-р Стамен Григоров – Българин – открвател на първата пробиотична бактерия Лактобацилус Булгарикус

Д-р Майкъл Флеминг – не е Българин, но е откривател на пеницилина

Братята Орвил и Уилбър Райт – не са Българи но са създатели на първият управляем самолет/летателен апарат

Моят абсолютен идол е Леонардо да Винчи – не е Българин, но има колосален принос в над 10 сфери на науката – математика, архитектура, инженерна наука, медицина, анатомия, геология, астрономия, ботаника, палеонтология и кртография. 

Има ли света нужда от нови проповедници и какво се очаква да чуем от посланията им, за да посрещнем подготвени новото време. Ако предстои такова. 

Дано разбирам добре въпроса ви? Тук ме хвърляте във Философията, която не съм изучавал и тя е минно поле за хора като мен, които смело изказват искрено мнение по почти всички въпроси, но ще се опитам да отговоря.  Проповедниците са нож с две остриета.  Те са необходими, когато човечеството и обществото се нуждаят от истински и силни лидери, за да се преодолеят мащабни предизвикателства.  Макар и иронично, Ковид19 е такова предизвикателство и в момента проповедници от този тип са нужни.  Имало е обаче и етапи в човешката история, когато проповедниците са се оказвали прекалено овластени и са се превръщали в чудовища, например светата инквизиция, Хитлер…

Стига да не се стига до такива феномени, аз считам, че проповедниците са нужни на човечеството и всяко демократично общество. 

Петте книги от библиотеката Ви, които бихте препоръчали на човечеството…

По ред на любимост:Разкази (том 1 и 2) – автор Никола Статков – за мен няма по-добър разказвач. Сонетите на Шекспир в превод на Балери Петров – Сега вече мога убедено да кажа, че преводът е по-добър от оригинала.  Може би „емоционално“ мисля така, защото преведените в гимназията ги раздавах на съученичките ми и ги лъжех, че авторът съм аз.  По-късно си изкупих този грях като написах мои авторски стихотворения и сонети. Великият Гетсби на Фицджералд – За мен душевната щедрост на Гетсби е звездна величина.Големите надежди на Чарлс Дикенс, Праграф 22 Джоузеф Хелър.

Молитвата Ви за България и света?

Господи Наш, Отче Наш, Благодаря ти, че ни прощаваш и че си така щедър. Моля те дари братята ми Българи и мен със силите да се борим и преодолеем злото, което сполетя така красивият ни свят, който така щедро си ни дал и така силно обичаме, и желаем да се върне.

Дай ни и силите, и разума и мъдростта да се ценим едни други, да се подкрепяме и да бъдем единни както в радостите, така и в страданията, защото Господи наш, ти си ме научил, че споделената мъка е половин мъка, а споделената радост е тройна радост. Дари ни Господи с триумфи и радости за да ги споделяме с другите човеци и така да ценим и троим радостта и щастието.

Прегледана: 22831

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече