Ти да видиш! Генерал Деси – студентка на 50! (Кой плаща семестриалната такса)

0

Съпругата на президента Румен Радев – Десислава, е станала студентка на 50 години, научи ексклузивно „Ретро“. През есента на 2019-а първата дама се записала да следва магистратура в Софийския университет. Специалността, която Ген. Деси е избрала, не е сред най-популярните във ВУЗ-а, а именно „Политически патологии на глобализиращия се свят“.

Обучението в тази дисциплина трае два семестъра, което означава, че до няколко месеца Радева официално ще вземе кетап за магистър. Любопитното е, че лекциите се провеждат дистанционно, което означава, че присъствието на президентшата в аулата не е било необходимо, а тя умишлено избрала именно такава форма на занятия, тъй като не желаела да се набива да очи и да става обект на подигравки, че се е сетила да учи за магистър, когато вече е прехвърлила петдесетте. Всички лекции Ген. Деси получава чрез компютъра си, но на английски език, тъй като тази специалност е сред чуждоезичните на СУ. Семестриалната такса за нея възлиза на 1400 лева, което навежда на мисълта, че вероятно образованието на Радева е финансирано от президента, тъй като в декларацията си пред НАП Деси обяви, че заплата ѝ е 1000 лева, а от нея тя твърди, че отделя за собствени разходи – грим, прически, козметични процедури, рокли, помага на сина си Страхил, който е последна година студент в Америка, грижи се за домакинството, за възрастната си майка пенсионерка.

Според хора от администрацията на президентството Радева неслучайно се спряла на тази специалност, защото и тя се гласяла за политическа кариера. „Завършилите магистърска програма „Политически патологии на глобалния свят (на английски език)“ могат да се реализират професионално в сферата на сигурността, публичните политики, институциите на държавната и местната власт, медиите и неправителствените организации като консултанти, експерти и ръководители“, пише в сайта на СУ. Самата Десислава е написала в официалната си биография, че благодарение на курса е придобила знания по следните теми: „Радикализация и дерадикализация, Религия и насилие, Противодействие на организираната престъпност; Управление на насилствени конфликти в съвременния свят; Медийни и политически патологии; Терористични организации и мрежи в съвременния свят; Глобални проблеми, глобални решения; Ролята на ООН за справяне с предизвикателствата пред международния мир и сигурност и т. н.“.

За да бъде приета като студентка, съпругата на Радев е трябвало да покрие известни критерии, сред които: да напише мотивационно писмо на английски език до 500 думи, да подготви CV на английски със списък на публикации и участия в научни форуми при наличието на такива, да има диплома за завършена бакалавърска степен. Именно около последната точка вече години наред витае абсолютна мистерия, след като първата дама в няколко свои интервюта не отговори категорично кога, къде и какво е завършила, а и никога не показа дипломата си за бакалавър. Според официалната ѝ биография обаче от 1995 до 2000 г. тя е изучавала „Финансиране и банкиране“ в УНСС, което показва, че е изкарала по-голямата част от студентството си по майчинство, тъй като синът ѝ Страхил от брака ѝ с депутата от БСП Георги Свиленски е роден през 1996 г. Преди да се прехвърли в УНСС, Радева учила известно време и в Лесотехническия университет в София, но прекъснала, тъй като не ѝ допаднало.

Прегледана: 23855

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече