Соня Йончева: Положителното в тази ситуация е, че светът стана едно цяло

0

На 25 април Метрополитън опера организира безпрецедентно събитие – 4-часов маратон с участието на повече от 40 звезди на световната оперна сцена, често канени и като солисти в спектаклите на нюйоркския театър. Сред тях, изключително красива и стилно облечена, беше и българската прима Соня Йончева, която развълнува зрителите с изпълнението си на „Песен към месеца“ из операта „Русалка“ на Дворжак – пиеса с особено място в нейната биография, както самата тя призна преди да я изпее.

Въпреки трудните условия по време на социалната изолация заради Covid-19, всички звезди показаха своята съпричастност към каузата под мотото „Гласът трябва да бъде чут“. Целта на ръководството на Мет – на генералния мениджър Питър Гелб и музикалния директор Яник Незе-Сеген, които се изявиха като водещи от домовете си в Ню Йорк и Монреал – беше да призоват почитателите на операта да дарят средства, за да продължи един от най-престижните оперни театри в света да бъде на върха и да продължи да работи след падането на ограниченията. Да се върнат на работа прекрасните оркестър и хор, както и всички незаменими технически служби, които в момента са в неплатен отпуск за неопределено време.

Всеки от участниците в отлично организирания концерт изпълни по нещо – кой от хола си, кой от кабинета или дори от кухнята; едни без акомпанимент, други – с акордеон или пиано, а повечето – със записи, звучащи от мобилните им телефони; и всеки облечен според настроението си – от ежедневни пуловери и джинси, през стилни костюми, до официални вечерни рокли – пъстротата и на поднесената музика, и на начина й на изпълнение, беше зашеметяваща.

Беше вълнуващо – и не защото качеството на звука беше безкомпромисно, нямаше как да е така по Skype, а защото тези изключителни певци бяха общност – помежду си и заедно с хората, които ги гледат. Радостта им да се видят, разделени в момента на хиляди километри – всеки в своя дом, беше искрена и заразяваща с позитивна енергия, от каквато всички имаме нужда в този момент.

Соня Йончева разказа в предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“ за организацията, която стои зад този уникален проект на Метрополитън опера, както и за дните в изолация, които тя прекарва със семейството си в дома си в Женева. Тя коментира мерките, които се взимат (или не) в полза на артистите в различните държави, както и петицията, инициирана от колегите й Йонас Кауман и Людовик Тезие в подкрепа на хората на изкуството в Европа.

Интервюто можете да чуете ТУК.

Прегледана: 22712

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече