Как любимите на туристите държави в ЕС намаляват ограничителните мерки

0

От утре, 4 май, трите европейски страни, превърнали се в последните години в „любимки“ на туристите, започват поетапен преход от принудителната изолация, наложена заради коронавируса, към нормалния начин на живот. Ето как ще стане това във всяка една от тях.

Италия

Страната излиза от изолацията на три етапа, припомня италианските издания „Стампа“, „Република“ и агенция АНСА.
От 4 май, подновяват работа частните строителни обекти, търговията на едро, продажбата на храна за вкъщи, индивидуалните разходки и спортни дейности дори на по-далечно разстояние от дома, тренировките на професионални спортисти в индивидуални дисциплини. Отварят се парковете и градините, като зоните за деца в тях ще останат затворени и ще се цели спазване на дистанцията. Подновяват се погребалните церемонии, но в присъствието на до 15 близки на покойника. Визити при роднини ще е възможно да се правят също от 4 май, но с препоръка да се избягват прегръдки, целувки и дори ръкуванията. От 4 май излизане от областите няма да е позволено, освен при определени случаи, като работа, здравословни причини или спешни причини. В тази първата фаза на работа ще се върнат 4,5 милиона души в Италия.

От 18 май се подновяват тренировките за отбори. Подновяват работа и магазините за търговия на дребно. Дейността си подновяват и музеите и изложбите. От 1 юни, ще заработят фризьорските салони и козметичните студия, ресторантите и баровете. При последните ще има различни врати за влизане и излизане на клиентите, маси на определено разстояние, плащане с карти и други дигитални средства, редовна дезинфекция.

По време на съживяването на страната общественият транспорт ще следва ръководните принципи на министерството на транспорта. Сред мерките са инсталиране на термоскенери на гарите и летищата, физическа дистанция във всички превозни средства, като за целта ще има обозначени места, които не бива да се заемат, ограничаване на броя на хората в превозните средства, ще се приемат само електронни билети или билети от автоматите за закупуване на билети, като броят на автоматите ще бъде увеличен, ще има ограничаване на броя на хората, намиращи се по едно и също време в определени зони на летищата и гарите, в метрото и по ескалаторите, ще се осигуряват еднопосочни потоци на влизащи и излизащи, качващи се и слизащи, задължително е носенето на маски в превозните средства, дори и да са от плат, насърчават се алтернативни форми на придвижване като каране на велосипед, на електрически тротинетки.

Училищата ще подновят работа едва през септември, като до тогава трябва да бъде разработен план за модернизиране на учебния процес, така че на няма струпване на ученици в класните стаи. Но матурите ще се провеждат в присъствието на учениците, вероятно под формата на индивидуални изпити.

Що се касае до религиозните церемонии с присъствие на богомолци в храмовете е постигнато споразумение между Италианската епископална конференция и правителството, съобщава АНСА. Храмовете ще бъдат отворени или от 24 май, когато е Възнесение господне или от 30 май, когато се пада Петдесетница по католическия календар, като се спазват епидемиологичните норми.

В петък италианският премиер Джузепе Конте намекна, че ако кривата на заразата спада, то някои дейности в някои области ще получат разрешение да подновят работа по-рано от оповестеното в плана. Това касае фризьорските салони, козметичните студия, ресторантите и баровете в по-малко засегнатите области, които биха могли да заработят на 18 май. Областите в Италия получават правото и за въвеждане на самостоятелни мерки.

Хирургическите маски в Италия стават с максимална цена 50 евроцента без данъка след наблюдавани спекулативни тенденции в тази насока.

Що касае до пътуванията на италиански туристи в други области на Италия, освен в пределите на техните области или зад граница, или пък до пътуванията на чужди туристи в Италия, конкретни дати не могат да се посочат засега, пише сайтът „Money.it“. В. „Месаджеро“ пък пише, че информацията, че границите на Италия ще останат затворени за чужди туристи до края на годината, е фалшива новина. Италианският министър на културните дейности и туризма Дарио Франческини заяви, че „никога не е говорил и дори не е мислил за затваряне на италианските граници за туристи през 2020 г.“. Той добави, че точно напротив работи с европейските си колеги за уеднаквяване на европейско ниво на правилата за сигурност спрямо риска от зараза, които ще позволят свободно движение на туристите в пределите на ЕС. Италия води и двустранни дискусии с други страни, които пращат много туристи към нея, поясни министърът. Франческини каза, че фалшивите новини, че италианските граници ще останат затворени за туристи до края на годината, се разпространяват със злонамерени намерения спрямо Италия.

Португалия

Страната излиза от изолацията в три етапа, всеки един на всеки 15 дни в зависимост от развоя на ситуацията със заразата, предадоха Ройтерс и Франс прес. На 4 май ще отворят врати малките квартални магазини, фризьорските салони, магазините за продажба на автомобили и книжарниците.

Ако епидемията се забави, втората фаза на плана ще започне на 18 май с отваряне на по-големите магазини, ресторанти, музеи, галерии и кафенета, но с редуциран капацитет. На същата дата ще бъдат отворени предучилищните учебни заведения и детските центрове, ще се подновят занятията и за учениците в последните два гимназиални класа. Учениците ще трябва да носят маски.

В началото на юни ще отворят детските ясли, а дистанционното обучение ще остане в сила за началното училище и за гимназистите в начален гимназиален курс. Театрите и киносалоните ще отворят врати на 1 юни. На същата дата отварят врати и големите търговски площи. От 4 май носенето на маски ще бъде задължително на различни места в страната, включително и в обществения транспорт, който ще работи с намален капацитет.

Гърция

От 4 май ще бъдат отменени ограниченията за придвижване на гражданите извън домовете им, т.е. те ще могат да излизат, без да изпращат есемес на номер 13033 или да имат писмено разрешение, посочва френскоезичният информационен сайт за новини от Гърция vivreathenes.com. За най-малко още две седмици остават в сила ограниченията за пътуванията извън префектурите. Индивидуалните спортни занимания ще бъдат позволени на открито. Организираните плажове обаче засега остават затворени. Пак на същия ден ще бъдат отворени такива търговски обекти, като книжарници, магазини за електроника, магазини за оптика, пунктове за технически прегледи на превозни средства, магазини за спортни стоки, фризьорски салони и козметични студия, които ще работят с предварително записване, както и шивашки ателиета. Църквите ще отворят врати за индивидуални молитви. Отварят се и някои администрации. В болниците и затворените пространства е задължително носенето на маски, а глобата за неспазване на правилото е 150 евро. Носенето на маски се насърчава в другите търговски обекти, както и в обществения транспорт. На хората се препоръчва и да използват колите си, вместо обществения транспорт, доколкото това им е възможно. В болниците се подновяват плановите операции и консултациите.

На 11 май се отварят още търговски обекти, а учениците от последен гимназиален клас се връщат на училище.
От 17 май вярващите ще могат да участват и в служби при спазването на строги правила, които ще бъдат координирани с религиозните власти.

На 18 май се подновяват занятията за учениците в останалите класове в прогимназиите и гимназиите. Началните училища и детските градини остават затворени, като в зависимост от развоя на ситуацията, могат да бъдат отворени на 1 юни. На 18 май се отварят и зоопарковете, ботаническите градини, обществените градини, археологическите обекти, школите за курмуване и залите за залози.

На 1 юни се отварят молове, ресторанти, барове и кафенета. Дистанцията между масите в обектите за хранене трябва да е най-малко три метра и на маса не може да има повече от четирима души. Ръкавици и маски трябва да носи персоналът. В същия ден отварят врати и хотелите, които обслужват целогодишно клиенти, така наречените несезонни хотели.

В зависимост от развоя на ситуацията в началото на юни може да бъдат отворени и местата за развлечение и спорт, като киносалони, театри, спортни зали и др. Може да се възстановят вътрешните полети, може да се отворят началните училища и детските градини и яслите. В средата на юни може да се поднови морският трафик към островите, но и за там се очакват повече разяснения в зависимост от развоя на ситуацията. Същото е в сила и за организираните плажове. В края на юни и началото на юли може да бъдат отворени така наречените сезонни хотели и да бъдат възстановени международните полети. Следващата част на плана за излизане от изолацията в Гърция ще бъде съобщен на 18 май след оценка на ефекта от първите приложени мерки в тази насока.

Прегледана: 26420

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече