Разсекретиха завещанието на Ламбо: 300 бона за сина му Владимир и още…

0

300 хил. лв. е оставил със завещание на сина си Владимир великият актьор Стефан Данаилов. На доведения си син Росен Цанков и племенницата Росица Обрешкова пък оставя личния си архив и богатата си библиотека.

Стефан Данаилов е разпределил наследството си приживе със завещание, разказаха близките на великия актьор пред “24 часа”.

Голяма част от наследените от сина Владимир пари всъщност са дошли от доведения син на Ламбо Росен Цанков. Приживе Данаилов му продал половината от апартамента в “Лозенец” срещу 97 хил. лв., разказа пред “24 часа” кинопродуцентът, чийто баща е режисьорът Вили Цанков. В жилището Ламбо живееше със съпругата си Мария.

“Дадохме смъртния акт на Стефан и на Росен Цанков да му послужи за доказателство, че е наследник. Синът ми Владимир обаче официално се води като такъв.

Написа ми пълномощно, но от вас научавам за каква сума става дума

– не ми е казвал, не съм и питала. Вече сметките са на негово име. Той дойде и си уреди нещата лично. Сега аз движа делата му, но системата не работи заради карантината. Разбира се, знаех, че апартаментът в “Лозенец” е продаден, но никога не е ставало дума за пари”, разказа пък актрисата Ирен Кривошиева, майката на единственото дете на Стефан Данаилов – Владимир. Сега тя е “прикована” в България – иначе живее в САЩ, за да се грижи за възрастната си майка.

Владимир Данаилов също живее в САЩ, където в момента учи медицина. През 2014 г. той се ожени в Америка за приятелката си Виктория.

Стефан Данаилов е имал и 15 декара апетитна земя в Родопите. Тя също отива при сина му Владимир, самият Росен Цанков призна, че няма претенции към нищо от наследството на актьора, защото то по право се полага на кръвния му наследник. Според информация на “24 часа” Цанков и Росица Обрешкова обмислят да дарят библиотеката и архива на Данаилов на НАТФИЗ или на Националната библиотека, където да бъде направен фонд в негова памет.

Апартаментът в кв. “Лозенец” в София, който Росен Цанков е изкупил от Данаилов, е едно от най-митичните жилища в столицата. Той е на нисък етаж в един от малкото много високи блокове в тази част на града.

Обща площ 145 кв. м, 10 кв. м кабинет –пълен с книги и ръкописи на пиеси и сценарии на филми,

15 кв. м спалня и голям и светъл хол представлява апартаментът на Стефан Данаилов и Мария. Актьорът продал своя дял на Росен Цанков преди години с условието да остане в жилището, докато е жив.

В този дом Данаилов събираше учениците си – често над 20, когато имунната му система рухна след лечението от сарком и беше опасно да не се зарази дори от най-лекия грип, но той не се отказа да бъде учител. И то строг професор от НАТФИЗ. Там се влизаше през малко антре, а после в голям хол с камина.

Мастера никога не предаде учениците си. Винаги ги чакаше маса с баница и напитка. Едно издателство му подари за рождения ден колекция вино с етикети от негови култови роли. И те стояха на масата, но никой не се осмели да отпие.

Така се случи и при репетицията на последната играна от него пиеса – “Актрисата”, която се реализира по идея на Аня Пенчева. Репетиция в хола, докато се стигна до сцената. Където, уви, актьорът в ролята на влюбен стар банкер излизаше на моторизирана количка. Последвалото счупване на бедрото и залежаване се оказаха зла прокоба – не слезе от возилото, но не спря да пуши.

В театралните среди се говори, че Аня усилено работи по книга за Ламбо и събира богат снимков материал. А биографичната книга на самия Данаилов “Романът на моя живот”, също богато илюстрирана и много откровена, се продаде в небивал за нашия пазар тираж.

Всъщност приживе Мастера е имал два влога, които в момента наследява синът Владимир. Веднага след кончината на баща си той

долетя от Америка да уреди делата си в България. Баба му – майката на Ирен Кривошиева, е на 90 г. – една от най-възрастните адвокатки у нас, но още работи в кантората си. Преди много години дори е била кметица на София, а наскоро издаде книгата с мемоари.

Приживе освен за наследството си Стефан Данаилов се е погрижил сам и за мястото на вечния си покой. Актьорът е платил за 100 години напред гроба си в боянския частен гробищен парк. Оставил е и пари за паметник.

Данаилов почива до любимата си Мария. И е пожелал паметникът на гроба му да е същия като нейния – сребърна роза пред паметната плоча. Ще бъде направен от скулптора Георги Чапкънов.

Паметникът обаче ще бъде поставен, след като мине година от смъртта на Стефан Данаилов.

А на 27 май стават 6 месеца от кончината на народния любимец.

Ако отидете там, посадете мушкато – да е бъде бяло, розово или бронзово – цвят на отлежало уиски – Стефан Данаилов ще го хареса… Такова е имало и на терасата му.

Или просто носете една бяла роза.

Прегледана: 26228

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече