Живот като на кино: Проф. Костов станал лекар след обет, когато оцелява по чудо! Лекарят има три деца от три жени

0

Прoф. Коста Костов, който е сред най-изтъкнатите специалисти по белодробни болести и оглави просъществувалия две седмици Медицински съвет за борба с коронавируса, става доктор заради обет, който дава на самия себе си.

Когато завършва средното си образование през 1974 година, вместо да отиде на абитуриентски бал, той се бори за живота си и прекарва в болница цели 40 дни.

„Бях постоянен пациент на педиатрите като дете, имах много здравословни проблеми. Съдбата направи невъзможното да стана лекар. Преломен момент за мен беше последният клас в гимназията, когато се разболях тежко. След като прекарах в болница 40 дни, това предопредели живота ми. По време на едно  свиждане видях тъга в очите на мама и татко. Тогава в пристъп на някакво съдбовност, им казах, че ако изляза от болницата жив и здрав, ще направя всичко по силите си да завърша медицина.

Виждах какви усилия полагаха лекарите за мен и се влюбих в тази професия“, споделя специалистът по белодробни заболявания

В края на май 1973 година го изписват от болницата. Веднага си набавя всички учебници и започва да учи от сутрин до вечер. Два месеца по-късно кандидатства във Варненския медицински университет и го приемат. Бил сред първите 20 по успех, а кандидатите били хиляди. От студентските години помни само, че учил много и бил сред най-добрите своя курс.

В трети курс по медицина се ориентира към терапията, защото разбира, че от него хирург няма да стане.

След като завършва го разпределят в малкото градче Грудово, което днес се нарича Средец. Там работи кратко, след което прекарва в Царево пет години като войник и гарнизонен лекар. Печели конкурс за специализант във ВМА, където прекарва цели 34 години. Преминава през всички стъпала на развитието, като от 1985 до 2019 година оглавява Клиниката по белодробни болести.

След разногласията му с професор Венцислав Мутафчийски, който през 2019 година застава начело на ВМА, професор Костов напуска болницата и става консултант на „Света Анна”. където е и до днес.

В малкото си свободно време той обича да чете поезия и философия, да играе футбол и тенис. Страстен любител е на джаз музиката и има огромна колекция от дискове.

 Преди години докторът дори свирил на саксофон, на който сега се изявява 11-годишната му дъщеря Тя живее в Германия с майка си, и най-вероятно ще сбъдне мечтата на татко си да стане музикант. Голямата му дъщеря Наталия, която е на 36 години живее в Милано и през лятото ще го направи дядо.  Проф. Костов има и четири годишен син Константин, който е от третата му жена с цели трийсет години по-млада от професора. Двамата се запознават преди пет години покрай организацията на конгрес. Днес той я определя като своя най-добър приятел и сътрудник, пише „Галерия”.

Прегледана: 27554

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече