Йосиф Сърчаджиев на 75 г: Александра е най-големият ми грях, в следващия си живот ще й се издължа

0

16 години след като получи тежък инсулт, театралният гигант Йосиф Сърчаджиев надви болестта и продължава да изумява лекарите. На 2 май актьорът отпразнува 75-я си рожден ден далече от светската шумотевица и суета.

Ден след деня на труда, Сърчаджиев отбелязал скромно достолепната си годишнина единствено със съпругата си Райна Томова. Двамата избягали сред природата още преди затягането на мерките и временните КПП-та по пътищата заради пандемията от коронавирус в ловешкото село Кирчево. Заради рисковата си възраст артистичното семейство предпочело тишината, чистия въздух и спокойствието на селската си вила. Така си спестили всички неудобства, до които доведоха извънредните мерки. Сърчаджиеви не отглеждали животни, освен две кучета, но имали градина, за която се грижела жена от селото, пише Уикенд.


Звездата на „Време разделно” и „Хан Аспарух” и съпругата му Райна, която е сценарист и драматург и му е кака с две петилетки, са заедно още от 18-годишни. През години жена му избягва всякакви медийни изяви, но Сърчаджиев никога не е крил, че именно тя стои зад всички важни решения в живота им. А че го командорела, както си иска, това вече е публична тайна в артгилдията.


„Трудно се движа вече. То не е свързано само с болестта. Минават години. Ама, ще се оправим, бе! Ще се оправим, защото няма какво да правим друго. Има драма в живота на хората и тогава в тази драма човек разбира, че е направил зли и лоши неща”, признава Сърчаджиев.


По-рано актьорът много работел, все бил зает и не осъзнавал какво има до себе си. След инсулта през 2004 г., който го парализира, напълно се променил. Упоритостта му, която колегите му сравняват с магарешки инат, дал резултат и той бързо се възстановил учудващо бързо. Благодарение на волята си Сърчаджиев успял да се раздвижи. След мозъчния удар движенията му били затруднени. Актьорът отказал цигарите и алкохола, започнал да плува и да кара колело.


Всяка сутрин си пускал мощен бас с ариите на Фигаро и Каварадоси от „Тоска” и пеел с пълно гърло. Музикалната терапия дала резултат, а лекарите се изумили от напредъка му. Затрудненият му говор с мъчителни паузи почти изчезнал и вече успявал да води нормален разговор. Голяма опора в най-трудния момент от живота му била именно жена му Райна. През години двамата имали много критични мигове. нищо не успяло да ги раздели, нито дори извънбрачната му афера с колежката му Пепа Николова и раждането на дъщеря им Александра.


Йосиф публично помоли за прошка дъщерята, която цял живот е пренебрегвал в името на семейното си благополучие. Актьорът й се извини по време на гостуването си в телевизионно предаване, но въпреки това до затопляне на отношенията им не се стигна. „Не се чувам с него. В най-критичните ми мигове – смъртта на мама и на съпруга ми, той не беше до мен. Нека е жив и здрав. Няма какво да си кажем…”, лаконична е навръх юбилея му Александра.


Първата сериозна перипетия в семейния живот на Райна и Йосиф се случила в средата на 60-те години, когато двамата били младоженци. Сърчаджиев се превърнал в болногледач на парализираната си съпруга. „Жена ми я сгази трамвай точно преди Централни хали. Бързала е, трамваят буквално я захлупил. Отивам в болницата веднага, а тя с глава като един син балон и ми казва: „Няма ми краката”. Аз повдигам чаршафа и казвам: „Не бой се, тука са ти краката. Ще се оправиш”. Цяла година Райна беше парализирана от кръста надолу. Лекарите казваха, че са засегнати детеродните органи и не може да износи дете. Точно след тази година жена ми роди Анчето. Забременя веднага, след като излезе от санаториума в Баня. Беше на ръба на аборт, защото лекарите смятаха, че е опасно да износи детето. Тя обаче твърдо беше решила до го роди с цената на всички рискове. Противно на очакванията, вследствие на раждането се оправи напълно, нали при бременност и раждане организмът мобилизира всичките си сили…”, изповяда се преди няколко години в интервю известният актьор.


Съдбата срещнала Райна, която била издънка на стар и заможен род, и Йосиф, докато той бил 18-годишен войник в Ямбол. По това време Томова била семейна и майка на едно дете – Пролетсин. Неин съпруг бил известният в ония години режисьор Вихроний Чачановски, работил в Димитровградския, а след това и в Ямболския театър.


„Вихроний беше много ексцентричен не само като маниери, но и като външност. В ония сиви, сурови и сковани от страх и табута времена той беше като ярка, екзотична птица. Произхождаше от интелигентско семейство, беше много начетен, пишеше стихове… С Райна определено не си пасваха, но той я търпеше, докато тя най-безсърдечно го изостави заради много по-младия Йоско Сърчаджиев”, връщат лентата назад техни колеги. Младото семейство Райна и Йосиф се прославило в гилдията с бохемските си нрави. Домът им на столичната улица „Цар Самуил” бил денонощно отворен за шумни арткомпании. Често им гостували признати и непризнати писатели, артисти и художници.


Забранената любов между Пепа Николова и Йосиф Сърчаджиев започнала в началото на 80-те и по думите на техни колеги връзката им била много силна и красива. Според запознати със семейния живот на артистичното семейство, извънбарчната връзка на Сърчаджиев със звездата на Сатирата не била просто някаква мимолетна авантюра.  След всяко представление виждали влюбените в барчето на Младежкия театър, в трупата на който режисьорът Вили Цанков кани младата непрофесионална актриса. Проблемът бил, че Йоско имал съпруга, дъщеря Ана и доведен син Пролетсин, когото той наричал „моят син”. Пепа така и не успяла да го убеди да се разведе, дори след като забременяла. Райна страдала ужасно и двамата били на косъм от развод. Актьорът обаче се върнал в семейното гнездо, защото Пепа твърде много го притискала да напусне жена си и да се оженят.


Дори след раждането на Александра на 20 май 1983 г. актрисата не успяла да го отведе в гражданското. Година след появата на плода на тяхната любов, блудният съпруг се прибрал при семейството си.  С раждането на Алекс, Йосиф Сърчаджиев я припознал и й дал своята фамилия. 12 месеца по-късно завел дело за отнемане на родителските права и волно или не, наказал още повече втората си дъщеря, без тя да има вина за извънбрачната любов между него и майка й. Сърчаджиев не спечелил делото, но пропастта между него и Пепа станала толкова непреодолима, че те никога не си проговорили, а Йосиф и до днес не поддържа контакт с детето, родено от страстната им връзка. В свое интервю през 2003 г. Йосиф я нападна грозно: „Тя беше отвратителна, нечистоплътна жена. Неслучайно в гилдията ни я наричаха Пепа Калтака”


Самата Александра е признавала, че се е виждала с баща си само един-единствен път, когато е била на 11 години. Срещнали сев една сладкарница, в която татко й я почерпил със сладолед. От тогава до ден днешен, както и самата Александра е казвала неведнъж, „този човек не съществува“. Пепа Николова сама отгледала Алекс. В първите години на демокрацията им било много тудно – двете често мизерствали. „Йосиф постъпи коравосърдечно, можеше поне от време на време да се интересува от Александра и да се вижда с нея, за да почувства тя, че има баща. Това ще му е грях на съвестта”, коментират в актьорската гилдия.


Когато през 2004 г. Йосиф Сърчаджиев получил инсулт, дъщеря му Александра често звъняла на лекуващата го лекарка, за да се интересува за състоянието му. „Исках да го видя, но не знаех как ще реагира, а знаех, че не е хубаво да се вълнува. Затова не отидох, но всеки ден звънях да питам как е. Да е жив и здрав. Нямам какво да прощавам, той ми е безразличен. Не го мразя, защото омразата също е вид любов”, споделяла е Александра.


Драмата между баща и дъщеря стана още по-голяма през септември 2006 г., когато Пепа издъхна от рак малко преди да навърши 60 години. Александра бе сама край ковчега на майка си. Прегръщаха я и се опитваха да я утешават нейни приятели и колеги на майка й Пепа. Тогава Сърчаджиев й изпратил есемес: „Болката ти е голяма, Бог ще бъде с теб. Йосиф”. Според нея в такива случаи трябвало човек или да вдигне телефона и да се обади, или просто да замълчи.
„Не може да ти е баща човек, който никога не се е грижил за теб, той не ми е баща, води ми се биологичен баща. Не мога да си представя какъв човек трябва да си да не поглеждаш детето си, което е останало самò на този свят, да не знаеш гладно ли е, жадно ли е и да си лягаш”, изповядвала се е актрисата.


Прeди 4 гoдини, пoдтикнaт oт вoдeщия Cвeтocлaв Ивaнoв в прeдaвaнeтo му „120 минути”, Йосиф Cърчaджиeв й пoиcкa прoшкa oт малкия eкрaн. „Прoщaвaй. Прoщaвaй. Тoвa e”, лаконичен бе на финала на телевизионната си изповед актьорът.
Навръх Ивановден миналата година Александра погреба и любимия си мъж и опора в живота Иван Ласкин, с когото имат дъщеря София. По ирония на съдбата актрисата се превърна и в баща, и в майка на малкото си дете. Уви, Сърчаджиев не подкрепи дъщеря си и в този тежък за нея момент.


„Знам, че в следващия живот ще се издължа за греха, който имам към дъщеря си Александра, длъжен съм. Ето, наскоро ми се присъни Пепа. Нищо не ми каза, само ме гледаше тъжно и строго“, споделял е актьорът. Вcъщнocт cвoeнрaвният Йосиф гoдини нaрeд oткaзвaшe дa гoвoри зa Aлeкcaндрa и дoри пoбecнявaшe, щoм някoй cи пoзвoлeшe дa ce рoви в ceмeйнaтa му дрaмa. Не е виждал и внучката си София, която вече е на 9 години. Твърди, че за всичко, което става около Алекс, го информирали приятелите му – кое тв шоу води, какво играе в театъра и как се справя с живота. Преди няколко години Сърчаджиев за пръв път проговори за отношенията си с покойната Пепа, хвърляйки бомба в пространството с откровенията си. „Разбих сърцето на Пепа Николова! Не мога да върна времето назад, но ако можех, просто щях да я подмина, нямаше да се запозная с нея, за да не разбивам сърцето й, защото моето винаги е принадлежало на жена ми Райна“, призна тогава актьорът.  

Прегледана: 55707

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече