Бургазлия построи къщата на мечтите си ВИДЕО

0

Архитект Йордан Стоянов е съградил бленуваната къща само за 4 месеца, вижте я

Мечта – средства – действие. Това за известния бургаския архитект Йордан Стоянов е методът на действие за осъществявана на всяка идея. През последните няколко месеца той е успял да реализира бляна си за къща край морето. Домът на семейство Стоянови е действително уникален за България. Той се намира в кв. Крайморие, а дизайнът му е съобразен с природните форми и архитектурните тенденции от последните няколко години, които зоват хората постепенно да напуснат „килиите“ си в града и да се преместят на широко, удобно и достъпно – в покрайнините или на село.

Идеята за къщата с кръгли форми и купол, вместо конвенционални правоъгълни форми и  таван, се заражда в края на 2013 г. – след раждането на сина на Стоянов. Първоначално семейството е искало да се премести в някое от селата в района и почти е успяло да намери мечтаното място за свой дом. Тогава обаче съпругата на архитекта предложила „безкрайно рационално и интелигентно решение“, както го описва Стоянов – да използват закупения през 2004 г. имот в кв. Крайморие, за да изградят мечтаната къща.
 

Под стълбите има складово помещение, а начинът, по който са конструирани, е идеална за домашната котка на семейството, която се поддържа във форма, изкачвайки ги

„Още преди 16 години закупих тази земя. Идеята ми беше комерсиално-ориентирана – да построя малка кооперация, разбира се – чрез фирма срещу обезщетение. В момента, в който съпругата ми обаче предложи да използваме земята за мечтаната къща, всички други опции отпаднаха моментално и се захванах да работя“, каза Стоянов.

Той разкри, че след много безсънни нощи и десетки различни проекта и проучвания, той е успял да се спре на точно този, след като в него е вкарал идеи от дизайн течението „tiny house”, както и куполното строителство. В центъра на концепцията на арх. Стоянов още тогава била идеята къщата да е в природна форма и да се използва всеки квадратен сантиметър. „Ако погледнете природата и космоса, ще видите, че тя никога не „строи“ с паралелепипедни форми, както прави в повечето случаи човекът – винаги материята се стреми към оптималното си разположение, което обикновено е кръгоподобно и дори сферично. Освен това, от чисто геометрична гледна точка, кръгът е формата, която има най-малък периметър, в сравнение с всички други геометрични форми, при една и съща площ. Аналогично и с купола, който с минимална повърхнина загражда максимален обем. А повърхнината-фасада струва пари. Така освен че сме близко до природата, изразходваме и най-малко средства за строителство“, обясни Йордан Стоянов.

Куполът в къщата на сем. Стоянови има няколко роли – от една страна прозорецът горе позволява по-добро осветление и ефективна вентилация, от друга – формата на стаята позволява максимална площ да се изгради с минимални средства

Всъщност къщата на сем. Стоянови в кв. Крайморие използва сравнително минималистичен и изключително рационален дизайн. В нея има огромен хол – общо пространство, който е напълно кръгъл и в план, и във височина, с прозорци с преобладаващо южно изложение и купол вместо таван, на върха на който има отваряем прозорец. Това е своеобразната „черешка на тортата“, тъй като този тавански отвор има няколко функции. „Освен, че през него влиза пряка слънчева светлина, която озарява на практика цялата къща, той служи и за бързо и лесно проветряване, особено през лятото. Топлият въздух винаги се изкачва нагоре и само заради този физичен закон, ефектът който получаваме е наистина невероятен – при отварянето на горния прозорец и който и да е друг страничен, в помещението започва мощна циркулация на въздуха, която не само е способна да смъкне температурата, но и вкарва скорострелно свеж въздух в помещението, което е и полезно за здравето. Освен това в куполовидната форма няма „топли депа“ на „пленен“ въздух заради сферичната форма, която позволява по-добър обмен на затопления въздух – а това спестява и средства, тъй като е установено, че куполовидният обем се затопля по-бързо и спестява с около 1/3 разходите за отопление“, обяснява Стоянов.

Пред репортер на Флагман.БГ той обясни, че къщата не е изцяло негово дело – в изграждането й е участвал цял екип от професионалисти, които са помогнали на архитекта да реализира идеята си. И разбира се – въпросът, който интересува всички читатели: Колко струва едно такова начинание? „Домът ни в момента е около 95 квадратни метра. Цената на строителството излезе около 700 евро на квадратен метър, но това е с включени абсолютно всички наши желания – водна риза, слънчев колектор, подово отопление и двойна констукция на купола, отлична пречиствателна станция. Ако се направят компромиси в тези аспекти, съм убеден, че цената може да падне до 300-350 евро на кв.м., което е значително по-евтино от всички жилища в града, които за мен са като затвор за тялото и душата“, категоричен е арх. Стоянов. Той е успял с неуморен труд да постигне мечтата си и да издигне бленуваната къща само за 4 месеца и е убеден, че с времето все повече и повече хора ще последват примера му да се преместят от големия град към покрайнините. А взимайки предвид, че пандемията с коронавируса научи човечеството, че всеки доста ефективно може да работи от вкъщи, по всичко личи, че тенденцията с напускане на градовете ще продължи да се развива и занапред.

Прегледана: 41085

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече