Нешка Робева – една бунтарка на 74

0

Няма българин, който да не знае коя е тя. Тя е най-успешната треньорка по художествена гимнастика в света през 80-те и 90-те години. С нейното име са неразривно свързани най-големите успехи на българската художествена гимнастика и на „златните момичета“, както и развитието на световния спорт през последните 25 години на 20 век.

Тя е Нешка Рабева и днес навършва 74 години. Известна остава с рефрена „Нешка няма грешка“, който се появява за пръв път по време на световното първенство във Варна през 1969 г. за Нешка като състезателка, но се утвърждава най-вече вследствие от успешната ѝ работа като треньор. Той е познат на поколения българи, аплодирали успехите на знаменитата русенка в най-женския спорт.

Равносметката показва, че за близо 25 години треньорска работа нейните момичета завоюват 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 европейски титли и 2 вице олимпийски титли. После Нешка Робева става президент на най-успелия клуб в света „Левски” за 50 години съществуване, който е носител общо на 306 медала.

Нешка е бунтарка още от ранна детска възраст. „Най-хубавите ми спомени са свързани с ваканциите на село, с игрите и с градината на леля ми. Помня, че завирах нос във всяко цвете. И сега, когато влизам в моята градина, винаги си спомням за детството, за зюмбюлите и розите на леля“, разказва тя. „Всички много ме обичаха, глезеха ме. Винаги ми прощаваха лудориите. Бях невъобразимо палава. Прескачах дълбокия геран, защото беше забранено, катерех се на вишната и висях надолу с главата като прилеп. Понякога не можех да сляза, тогава идваше леля със стълбата и пръчката, смъкваше ме изплашена и забравяше, че се е заканвала“, разкрива още голямата треньорка пред „Стандарт“.

Робева не е явление само в спорта. Тя е известна и с това, че смело отстоява гражданската си позиция и активното участие в политическия живот на България. Била е депутат в две Народни събрания, като е сред двамата народни представители бунтари, които се осмеляват да се обявят  и да гласуват против Закона за административното деление през 1987 г., свиващ окръзите до 9 области и окрупняващ общините в селищни системи.

Наскоро Нешка Робева обяви в социалните мрежи, че се оттегля от художествената гимнастика. „Реших! Най-после реших…Оттеглям се от треньорството… Треньорството е робство…..Искам си свободата“, написа тя. Днес тя се занимава със собствената си танцова трупа, с която правят предимно фолклорни спектакли. „Българският фолклор не е демоде“, категорична е легендарната Нешка Робева.

Спектаклите на трупата са съвременна интерпретация на българския и балкански фолклор. Музика, танц, движение, полет, балкански предания и легенди, костюми, светлини, декори – това са съставките, които клокочат в една балканска магия, силна и въздействаща, създадена от Нешка. Трупата има над 400 участия в страната и чужбина — Бродуей, Сингапур „Арт фестивал“, Гърция, Турция, Белгия, Израел, Италия и Македония.

Прегледана: 45405

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече