След пандемията: Как да живеем безопасно и спокойно

0

Животът продължава и след COVID-19 и е нормално хората да се върнат към обичайния си начин на живот, това заяви пред NOVA общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

„Всичко ще продължи нормално, но не трябва да забравяме да използваме предпазни средства. Смятам, че ще има една лека социална дистанция и всеки ще бъде внимателен към навиците си“, посочи тя и допълни, че маските трябва да бъдат носени правилно, а не да стоят на шията. Ако те не се използват по правилен начин – резултатът е нулев.

„Не е нужно да стоим на плажа с маски, но ако посещаваме болница или други рискови места, е хубаво да ги ползваме. Ситуацията около инфекцията все пак затихва и ще можем да се насладим на морето и планината в летния сезон“, добави д-р Николова.

Хубаво е да има осъзнаност, че нищо няма да бъде същото, но е добре и да има мерки, които да се спазват. Не трябва обаче, чрез тяхното въвеждане, да се внася смут в обществото, смята адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова.

Тя обясни, че когато мерките биват въвеждани, те са с цел опазване на общественото здраве, а не удобството на единици. Според нея, въвеждането на мерки за борба със заразата трябва да бъдат пропорционални.

„БЛС стартира анкета за членовете си, като тя ще бъде абсолютно анонимна. Искаме нашите колеги да разкажат за трудностите, които са срещнали в тези времена. По този начин, ако се появи следваща вълна, ние ще можем да анализираме, как да реагираме още по-добре“, каза Николова.

Прегледана: 48375

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече