Вартоломей призовава патриарсите да причастяват с една лъжичка

0

Вселенският патриарх Вартоломей Първи призова в писмо предстоятелите на останалите православни църкви да причастяват вярващите с една лъжичка от един потир, както се практикуваше и преди пандемията от коронавируса.

В разгара на инфекцията в някои църкви потапяха лъжичката в спирт след всеки причастил се, а други употребяваха пластмасови за еднократна употреба, а в трети давата причастието под формата на парченце хляб с капчица вино върху него.

В Българската православна църква причастяването се правеше с една лъжичка от един потир, като само в някои храмове първоначално се дезинфектираше лъжичката в спирт, но след Великден тази практика беше преустановена, припомниха запознати

„ Не сме правили никакви промени. По разпореждане на патриарх Неофит бяха съблюдавани мерки за безопасност, като се призоваваше болните да не пристъпват към Причастието“, коментира завеждащият връзка с обществеността на синова отец Николай Георгиев.

Точно за такава практика призовава Вселенският патриарх Вартоломей Първи.

„След като бяхме похвалени по време на пандемията от по-голямата част от загрижените ръководители на държави и ръководителите на социалните грижи, бяха чути нечии непристойни мнения за начина на пристъпване към Светите Тайнства. За нас е невъзможно да останем безгласни и безучастни пред едно такова двусмислено положение. Ние няма да останем бездейни по отношение на развитието на съответните държавни разпоредби и забрани“, се казва в писмото на Вселенският патирарх Вартоломей Първи. В този дух и в този ред на мисли се свързваме с обичния от нас Ваше Блаженство, като все още напълно съзнателно заявяваме, че по никакъв начин не възнамеряваме да отстъпим от всичко, което сме наследили от блажените наши Отци. Предвид оформилите се обстоятелства, желаем да чуем внимателно Вашите братски размишления и виждания, за да можем заедно да вървим и пастирски да се изправим срещу оспорването на осветения начин за преподаване на Божественото Причащение“, се казва още в текста на писмото.

Прегледана: 54389

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече