Почина проф. Вера Ганчева, превела за първи път „Пипи Дългото чорапче“

0

Почина проф. д-р Вера Ганчева – изтъкната преводач от скандинавски езици, издател, университетски преподавател, автор на множество книги, очерци, научни трудове.

Новината за кончината й споделиха нейни близки в социалните мрежи.

В края на 60-те години тя започва да представя по-активно писатели и поети от Скандинавските страни, като особено нашумява преводът й на шедьовъра на Астрид Линдгрен „Пипи Дългото чорапче“, преиздаван многократно от 1969 година до ден днешен. Превежда също „Братята с лъвски сърца“ от Астрид Линдгрен, творби от Аугуст Стриндберг, Кнут Хамсун, Юхан Борген, Артур Лундквист, Ролф Якобсен, Тумас Транстрьомер, Ларш Гюстафсон и други.

„Да превеждаш, ще рече да провиждаш…”, казва тя в едно свое интервю. А интереса си към скандинавските страни и Швеция обяснява така: „Освен с магнита на „северната екзотика“ Швеция ме привлече и ме привлича до днес с реалностите на едно последователно изграждано демократично общество, съчетало  ефективно императивите на пазарната икономика с гражданските привилегии на социалната държава“.

За превода си на „Пипи Дългото чорапче“ получава Международното отличие за превод на името на Ханс Кристиан Андерсен. За работата си като литературовед и преводач е удостоена и с други награди, като тази на Съюза на шведските писатели през 1993 година. През 2000 г. получава за втори път награда на Шведската академия.

Ганчева е родена е на 23 февруари 1943 г. в София. Завършва Славянска филология. От 1965 до 1968 г. учи история на скандинавските литератури и шведски и норвежки език в Стокхолмския университет.

От 1966 до 1976 г. работи в БТА – започва като репортер в „Международна информация“, по-късно става главен редактор на седмичника „ЛИК“.

През 1976 г. става заместник главен редактор на сп. „Отечество“. През 1978 г. заема поста главен редактор на издателство „Народна култура“, а от 1980 до 1989 г. е негов директор. През 1989 г. напуска „Народна култура“ и работи в Швеция над дисертация труд за историческото развитие на шведската в контекста на световната литература, която защитава през 1992 г. в Института за литература при БАН.

През 1991 г. основава издателство „Хемус“ и е негов управител до края на 2001 година. От лятото на 2002 г. е съсобственик и управител на „Хемус Груп“.

От 1996 до 1997 г. е директор на Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

От средата на 90-те години на ХХ век преподава история на скандинавските литератури в специалност „Скандинавистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а от 1999 г. и по староскандинавска митология и по културна история на Скандинавския север.

От 1993 г. е председателка на дружеството за приятелство „България-Швеция“.

През 2001 г. излиза книгата ѝ „Швеция – страната и хората“.

Вера Ганчева е председателка на журито, което присъжда всеки две години награда на преводач от български на шведски или от шведски на български и контролира фонда със средства за нея, дарени от шведския писател Артур Лундквист и съпругата му, поетесата Мария Вине.

Прегледана: 59547

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече