Чинкуефонди – градчето „свободно от COVID-19“ предлага къщи за 1 евро!

0

Коронавирусът бе спирачка за пътуването по света и за няколко месеца спря продажбата на безкрайно евтини къщи в села в Италия. Но сега, когато някои от градчетата излизат от блокадата, наложена от правителството, бизнесът запалва двигателите си отново. И този път е по-успешен от всякога.

В красивата Калабрия се намира Чинкуефонди – градче, което нарича себе си „свободно от COVID-19“. Жителите му се надяват, че този статут ще доведе много купувачи за къщите, които се продават за 1 евро. И тук целта е като в останалите малки населени места – да се спре обезлюдяването. За кмета на Чинкуефонди, Мишел Коня, ситуацията е толкова сериозна, че той й е дал дори кодовото име: „Операция красота“.

„Да намерим нови собственици за изоставените къщи е основна част от „Операция красота“, която започнахме, за да възстановим изгубените части от града си. Израснах в Германия, където родителите ми мигрираха преди години, но се върнах, за да спася земята си. Прекалено много хора напуснаха това място през последните десетилетия, оставяйки къщите празни“, казва Коня пред CNN. Въпреки красивата си природа и гледката към Йонийско и Тиренско крайбрежие, жителите на Чинкуефонди стават все по-малко и по-малко.

„Ние се намираме на прекрасен хълм, между две морета, а плажовете са само на 15 минути път с кола. И все пак цял район от града ни е изоставен, а празните къщи са нестабилни и опасни“, обяснява кметът.

В Чинкуефонди няма регистриран нито един случай на COVID-19. Градчето се намира в района на Италия, който имаше най-малко заразени. Сега Италия вече отваря границите си и за хората от чужди държави. Но тук продажбата на къщи за 1 евро е малко по-различна, отколкото в другите италиански села.

Останалите общини изискват 5000 евро аванс, които купувачът губи, ако не успее да ремонтира къщата в следващите три години, Чинкуефонди настоява само за 250 евро годишна застраховка, която спира да се плаща след края на ремонта. И все пак, ако случайно не успееш да приключиш с ремонта в рамките на три години, те очаква глоба от 20 хил. евро.

„В повечето селца ремонтите приключват между 1 и 2 години. Ние просто искаме да сме сигурни, че този, който е поел ангажимента, ще го завърши. Началната такса тук е ниска, а сумата, която ще ви коства ремонта е между 10 и 20 хил. евро“, споделя Коня. Всички къщи са разположени в старата част на града, а някои имат дори малки, кокетни балкончета.

Чинкуефонди има и интересна история. Местните гордо се наричат „последните гърци“. Градчето е било стратегическо място по време на разширяването на гръцката империя. След това е завладяна от други колонизатори. В езика на местните все още има много френски и испански думи.

През последните години инфраструктурата на града е подобрена – пътищата са поправени, изградени са нови фонтани, пицарии и дори църквата е възстановена и боядисана в цветовете на дъгата. Около дузина къщи са обявени за продан, но има още 50, които са празни и вероятно ще чакат своя собственик. Напълно ремонтирани къщи също се предлагат, но на много ниски цени.

Прегледана: 58873

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече