Естрадната легенда Мими Николова оцелява с 200 лв. пенсия

0

Мими Николова е сред живите легенди на българската естрадна музика. Голямата слава я застига, когато изпява песента на композитора Петър Ступел „Замълчи, замълчи“ към филма „Любимец 13“.

81-годишната певица все още не се е оттеглила официално от сцената, макар телевизиите и медиите рядко да се сещат за нея. Тази година обаче, по случай 24 май, Министерството на културата я удостои с награда „Златен век“ и парична премия. Николова не крие, че повече се зарадвала на дарената ѝ сума, отколкото на грамотата и плакета. С неудобство естрадната звезда признава, че е принудена да оцелява с унизително ниска пенсия в размер на едва 200 лв.

„Толкова е мизерна, че ме е срам да я кажа. Но знам, че няма да има ефект от оплакването ми. И какво като кажа, че вземам 200 лв.?! Работила съм 40 години в Радио София, тогава заплатите бяха малки. Добре, че съм здрава и попявам тук-там“, коментира неуморната Николова.

За разлика от доста свои колеги тя отдавна не се е изявявала на големите сцени у нас. Концерти в НДК и други зали из България не са ѝ по силите, но продължава да жадува за своята публика. Заедно с музиканта Петър Железаров често изнасяли бутикови концерти в галерия „Дечко Узунов“, за които винаги имало публика на опашка. За да не бездейства, Мими се хванала да пее и в църковния хор в близкия до дома ѝ храм, където ходела абсолютно всяка неделя. По участия като тези на Маргарита Хранова, Васил Найденов, Йорданка Христова не я канели отдавна.

Николова обаче не завиждала на по-богатите си колеги за стандарта на живот, който можели да си позволят. Въпреки че през годините била свидетел на много интриги, успяла да се опази от тях и била в добри отношения с абсолютно всички свои колеги. Не си общували, защото нямало къде да се засекат, а и тя не ползвала модерните технологии – смартфони, социални мрежи и интернет. За сметка на това пък, вместо да губи време, ровейки във фейсбук, на достолепните си 81 години четяла литература на цели 5 езика. Последно ходила на уроци по португалски, защото не обичала да стои без занимания и работа.

Прегледана: 61583

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече