Тръмп с нови ограничения, за да защити американците

0

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще обяви нови ограничения за визите в рамките на няколко дни, за да блокира влизането на определени чуждестранни висококвалифицирани работници и да защити американците, които се борят с опустошения пазар на труда. Това стана ясно в интервю на президента пред Fox News в събота.

На въпроса дали ще има изключения от новите ограничения, Тръмп отговори „много малко“, но отказа да даде подробности.

Според Bloomberg рестрикциите вероятно ще представляват ограничаване на влизането на работници с виза H1-B за период от 180 дни, като медията се позовава на двама души, запознати с предложението. Работниците, на които са предоставени тези визи, може да не бъдат допуснати на територията на САЩ, докато не изтече този период. Подобен ход би засегнал стотици компании и хиляди хора. H1-B визата, която се предоставя на висококвалифицирани работници, се връчва годишно на около 85 хил. души.

Според критиците Тръмп изглежда готов да използва пандемията за постигане на дългогодишната си цел – ограничаване на имиграцията в САЩ, предава Reuters. Неговата твърда позиция по отношение на имиграцията е централна за неговия глас пред избирателите, докато се бори за втори мандат на изборите през ноември.

Основните американски компании, особено в технологичния сектор, призоваха Тръмп да се въздържа от блокиране на потока от чуждестранни работници в САЩ, заявявайки, че това ще навреди на икономиката. Технологичната индустрия разчита на H-1B визи, за да наеме чужди таланти, особено в областта на науката и технологиите.

Новото действие ще бъде последната стъпка на Тръмп за ограничаване на имиграцията в отговор на пандемията и нарасналата до 13% безработица.

През април в пика на разпространението на вируса Тръмп блокира имиграцията за 60 дни, за да „защити вече ощетените и безработни американци от конкуренцията за оскъдните работни места“. Разпоредбата изтича този уикенд. Копирано от standartnews.com

Прегледана: 60906

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече