6,5 млн. сърби гласуват за нов парламент. Вучич е с най-големи шансове

0

Партията на президента Вучич е с най-големи шансове, според предварителните проучвания.

Общо 6 583 665 граждани на Сърбия имат право да гласуват на парламентарните избори в страната в днес. Те ще могат да упражнят правото си на глас в 8 386 избирателни секции, съобщава БГНЕС. 

Вотът беше отлаган два пъти заради епидемията от коронавирус. Първоначално изборите бяха насрочени за април, след това беше обсъждана дата през май, но в крайна сметка – ще се проведат днес.

21 са участващите в надпреварата партии и коалиции, които ще се борят за преминаване на прага от 3% от избирателите, за да спечелят места в сръбския парламент. С шансове за най-много места е Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич, която според предвижданията ще спечели около 60% от гласовете. След нея се нарежда нейният коалиционен партньор – Социалистическата партия на Сърбия (СПС) с 12%.

Изборите ще бъдат наблюдавани от 3 341 местни и 111 чуждестранни лица. В допълнение към мисията за наблюдение на БДИПЧ (Служба за демократични институции и човешки права на ОССЕ), изборите в Сърбия се наблюдават и от местни наблюдатели на ЦРТА и ЦЕСИД, наблюдатели за борба с корупцията и за първи път ЕНЕМО – Европейска мрежова организация за наблюдение на изборите.

Прегледана: 59503

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече