Почина Милтън Глейзър, създателят на най-копираното туристическо лого

0

Милтън Глейзър, графичен дизайнер, променил речника на американската визуална култура през 60-те и 70-те със своите ярко оцветени, екстровертирани плакати, списания, корици на книги и най-вече с прочутото в цял свят лого „Аз обичам Ню Йорк“, почина в петък, съобщават Асошиейтед прес и БТА.

91-годишният Глейзър е получил инсулт, става ясно от думите на съпругата му Шърли Глейзър

Милтън Глейзър е роден през 1929-а година и е считан за един от най-известните графични дизайнери в САЩ. Той е изнасял индивидуални изложби в съвременния културен център за  модерно изкуство в Париж „Жорж Помпиду“.

В плакати, реклами, логотипи и книжни корици, Глейзър пресъздава духа на 60-те години с прости форми и цветове. Дизайнерът е сред основателите на сп.“Ню Йорк“ в края на 60-те години на миналия век заедно с журналиста Клей Фелкър. Глейзър е автор на рубрика, в която открива и информира за интересни, достъпни и колоритни ресторанти в Ню Йорк. В продължение на седем години е сред най-търсените четива в списанието. Когато през 1977 г. Рупърт Мърдок придобива списанието, основателите напускат и заедно с тях си тръгва цялата редколегия, която оставя недовършен броя на списанието три дни преди печат.

Прегледана: 56474

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече