Почитат проф. Божидар Димитров с бюст-паметник в Созопол

0

Откриват бюст-паметник на историка проф. Божидар Димитров в Созопол.

Организаторите на събитието съобщават, че „на 01.07.2020г. от 17:00 ч. ще бъде открит бюст-паметник на изтъкнатия историк проф. Божидар Димитров“.

Събитието ще се проведе във фоайето на Археологически музей Созопол на пл. „Хан Крум“ №3 и се организира по повод годишнината от смъртта му. В музея ще бъде открита и гостуваща фотоизложба на НИМ под надслов „Той живя за България“, съобщиха организаторите.

Бюст-паметникът, който ще бъде открит от кмета на Община Созопол г-н Тихомир Янакиев, е дарение от Турхут Исмаил – личен приятел и съмишленик на Божидар Димитров. Автор на бронзовата пластика е известният пловдивски скулптор Иван Тотев.

Роденият в Созопол, Божидар Димитров (03.12.1945 г.– 01.07.2018 г.) е известен български учен-историк, публицист и общественик. Като дългогодишен директор на Националния исторически музей поставя във фокуса на общественото внимание проблемите на културно-историческото наследство – фактор за съхраняване на националната идентичност и възраждане на патриотизма сред българския народ.

Животът си отдава на общонационална кауза, свързана с популяризирането на българската история и християнските ценности, но в своята същност остава неразривно свързан с родния си град. За своите заслуги към историята и съхраняването на традициите, през 2009г. проф. Димитров е удостоен със званието почетен гражданин на Созопол.

В негова памет, с решение на Общински съвет, една от улиците в центъра на Стария град и Археологически музей Созопол носят неговото име.

На 1 юли 2018 г. на 72 години почина проф. Божидар Димитров. Той бе бивш дългогодишен директор на Националния исторически музей, историк и автор на десетки книги, посветени на българската история.

Дълго време Божидар Димитров имаше проблеми със сърцето, заради което влиза в болница няколко пъти.

Прегледана: 56043

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече