Честваме 170 години от рождението на Иван Вазов

0

На 9 юли преди 170 години е роден един от най-почитаните български писатели – Иван Вазов. Творчеството му оставя ярка следа в родната литература, заради което още приживе получава прозвището Патриарх на българската литература. И до днес Вазов продължава да бъде един от най-големите и успешни български писатели.

Тържествата по случай празника ще започнат с шествие от Народния театър, чийто патрон е авторът на „Под игото“. Актьори от трупата, служители и интелектуалци ще стигнат до къщата на Вазов, а от там до неговия паметник. 

Днес ще станат известни и имената на номинираните и носителя на новата награда за духовен принос на името на Иван Вазов.

Годишнината от рождението на писателя стана вдъхновение и за новата постановка на Народния театър – „О, ти, която и да си…“, дело на драматурга Мирела Иванова, режисьора Бойка Велкова, хореографа Мила Искренова. Пиесата представя разказ за интимния живот на Вазов, белязан от жените, които е обичал, в чиито роли влизат актрисите Параскева Джукелова, Биляна Петринска, Радина Боршош и Ева Тепавичарова.

Юбилеят ще бъде отбелязан от първата ни трупа още с откриването на изложба, посветена на писателя и прожектирането на документалния филм „Театър по време на пандемия“ на режисьора Борис Радев. Лентата е продуцирана именно от Народен театър „Иван Вазов“.

Прегледана: 52218

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече