Българите от Чикаго на протест срещу Борисов и Гешев

0

Българите от Чикаго ще дадат рамо на протестиращите срещу правителството в България. Сънародниците ни във Ветровития град ще се съберат тази събота от 3:30 PM на Дейли плаза, където обикновено се провежда церемонията по вдигането на българския флаг за 3 март.

Повече от 50 души са изявили интерес да протестират. Организатор на протеста е Даниел Дженев, вице-президент на Northern Trust Chicago. „Просто исках да направя нещо да покажем солидарност с налите сънародници в България“, казва той и подчертава, че няма политическа обвързаност с никоя партия. „Просто усещам че трябва да се вдъхне кураж на хората за промяна“, добавя той.

Дженев ще протестира „за по-добро управление, което да се грижи за Българите на първо място, а не за лично забогатяване, както и срещу „корупцията и съответно за промените които трябва да се представят и изпълнят в съдебната власт, за да може да не се използва от управляващите, а за да може да се даде началото на истинско демократично управление в страната“.

Тъй като в Чикаго се изисква носене на маска, протестиращите трябва да носят такава, но да не забравят и плакати и знамена, припомня Дженев.

Във фейсбук също се заформи дискусия трябва ли българите от Чикаго да организират протест. „Идеята е добра,но по важно е когато има избори, живеещите в Чикаго да отидат да гласуват, а не да философстват, защото е резил от хилядите тук да гласуват по 3 000 човека“, пише Снежана Дикова. Според Невена Батачка не тряцва да има протест. „Служебно правителство на Радев ще доведе до дестабилизация на страната. Колко трябва да е глупав народа да повтаря една и съща грешка“, казва тя.

Протестите в България продължават 13-ти ден. Протестират и българите в Лондон, Виена и други градове в Европа. Българите в Малта и Австралия също се организираха за първи път през уикенда. Готвят се и българите в Канада.

Прегледана: 50922

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече