Българка спечели една от най-престижните награди за илюстрации във Великобритания

0

Художничката Вяра Бояджиева бе отличена с „V&A“ за „Вълната“ към нейната книга „Индули“. Творбата е вдъхновена от притчата за блудния син. На 21 юли журито й присъди наградата „Студент илюстратор на годината (подгласник)“, придружен с £2 хил. премия.

Връчени за първи път през 1972 г. от британския музей „Виктория и Албърт“, годишните награди за илюстрации „V&A“ отбелязват постиженията на

професионални илюстратори и студенти

връчват се за корици, книжни илюстрации или журналистически илюстрации. Тазгодишните победители са избрани сред 800 кандидати и засягат теми като тъгата, цензурата в социалните мрежи и живота в бежански лагер.

Вяра Бояджиева Сн.: jasmin

Вяра Бояджиева е завършила Училището по изкуства в Кембрийдж. В България тя е свързвана основно с изданията на издателство „Лист“. Професионалният й дебют беше преди няколко години с корица към автобиографията на Мая Анджелоу „Мама и аз и мама“, разказва „Площад Славейков“. Бояджиева е автор и на кориците към българските издания на романите „Ето ме“ и „Всичко е осветено“ от Джонатан Сафран Фоер, „Знам защо пее птицата в клетка“ от Мая Анджелоу, както и биографичното изследване на Луси Уорсли „Джейн Остин у дома“. А с илюстрациите си към детската книга „Прекрасната Касандра“, писана от Джейн Остин в чест на сестра й, Вяра Бояджиева стана и

съавтор на великата английска писателка

Сред останалите лауреати на конкурса в Лондон са ирландската художничка Ан Киърнан, която стана Илюстратор на годината заради рисунка към статия в изданието „Open Democracy“ за цензурата, която Туитър налага на арабските потребители. За корица бе отличена Ева Еланд за работата й по книгата „Когато дойде тъгата“ (When Sadness Comes to Call). За рисунка в книга призът отиде при Клайв Хикс Дженкинс от Уелс, творил по нова версия на класическата история за Хензел и Гретел, преработена от поета Саймън Армитаж. Илюстратор на годината в категорията „студент“ стана Сали Дън за поредицата си рисунки от кенийски бежански лагер, приютил над 196 хил. нуждаещи се.

Всеки от победителите ще получи по 3 хил. паунда плюс още 5 хил. за носителя.

Освен в Кембрийдж, Вяра Бояджиева е и бакалавър по Комикс и Илюстрация в Академията за изящни изкуства в Болоня. А наградата в Лондон не й е първата. Тя има и отличие от Burchschmuck, конкурс за илюстрация на художествен текст, организиран от Гьоте Институт, София.

Мечтая да илюстрирам всяка история, която ме докосне и чието влияние бих могла да засиля с повече наситеност. Но всъщност много бих искала да илюстрирам корици на музикални Сиди-та/плочи“, сподели преди време младата художничка.

Прегледана: 49051

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече