COVID-19: Албания, Турция и Сърбия са сред най-опасните зони и още…

0

Все повече региони в Европа отчитат рязко нарастващ брой на заразите с коронавирус. Източна Европа е една от опасните зони, но най-драматично е другаде.

Досега в Германия тестовете за завръщащите се от рискови региони бяха доброволни. От събота обаче те стават задължителни. Така германското правителство реагира на нарастващия брой случаи на зараза с коронавирус в редица европейски региони, пише Дойче веле. В Германия също има ръст на инфекциите – близо 1150 нови случая за последното денонощие, по данни на института „Роберт Кох“.

Къде е най-опасно

За да определи кои региони са рискови, институтът „Роберт Кох“ се ръководи от броя на заразените на 100 000 души. Ако в рамките на седем дни този брой надхвърля 50, съответният регион се определя като опасен.

Към момента това важи за Албания, белгийската провинция Антверпен, Босна и Херцеговина, Косово, Люксембург, Северна Македония, Сърбия, Турция и трите испански области Арагон, Каталония и Навара.

Особено тревожно е положението в Арагон, където по информация на вестник „Ел Паис“ нещата са на път да излязат извън контрол. В никой друг европейски регион не са констатирани толкова много случаи.

При това Испания въведе задължителното носене на маски навсякъде. Много испанци са с маски дори в личните си автомобили. Въпреки това през последните седем дни в Арагон се отчитат по над 300 случая на 100 000 души. Болниците в Сарагоса – столицата на провинцията, са под огромен натиск, а тенденцията на заразяване е възходяща – ежедневно се установяват до 600 нови случая.

Съществуват опасения, че и Каталония с нейната столица Барселона може да се превърне в ново огнище. Засега регионът е на второ място в Европа по ръст на новозаразените.

Ако сегашната тенденция се задържи, и други испански региони може да бъдат обявени за рискови. Ако обаче се имат предвид всички испански региони, страната не прехвърля критичната точка от 50 новозаразени на 100 000 души, тъй като на юг установените нови случаи са малко.

Има и добри новини

Но и в други европейски държави се наблюдава тревожна тенденция – особено в някои източноевропейски страни. В Молдова се регистрират по 84 нови инфекции на 100 000 души, постоянен ръст отбелязва и Румъния (с 43 новозаразени на 100 000 души).

В Люксембург – държавата, която институтът „Роберт Кох“ определи за рисков регион още в средата на юли, броят на новозаразените продължава сериозно да надхвърля 50 на 100 000 души.

Но има и добри новини: Италия, която бе особено тежко засегната от пандемията, отбелязва една от най-ниските стойности – 3 случая на 100 000 души.

Прегледана: 47578

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече