Родителите в ужас от новата учебна година, училищата с екшън план

0

Всяко училище трябва да изготви собствен план за действие как ще предотврати възникването на огнище на зараза сред учениците и как ще действа, ако това все пак се случи. При положителна проба на коронавирус сред учениците, ще се изолира само паралелката, от която е ученикът, за да не се поставя цялото училище под карантина. Това каза пред БНТ председателят на Сдружението на директорите в България Асен Александров. Дали учениците ще носят маски в класната стая ще става също по индивидуална преценка на всеки директор.

Освен известните 3 „Д-та“ – дезинфекция, дистанция и дисциплина, директорите ще трябва да добавят и едно О – „отделеност“.


Ще се стараем всички паралелки отделни да не се срещат, да не комуникират помежду си. Така че ако възникне в някоя паралелка случай на положителна проба, да бъде само тази паралелка изолирана, да бъде само тя под карантина. Да не бъде затваряно цялото училище, целия випуск или целия етаж“, каза председателят на Сдружение на директорите в България Асен Александров.

Всяко училище ще изготви свой план.

„Училище по училище, населено място по населено място ще се решава, каза Александров.

Всеки директор трябва да прецени дали да задължи учениците и учителите да носят маски в класните стаи.

„Но в коридора всички трябва да са с маски – в затворените помещения извън класната стая – всички, и ученици, и учители трябва да са с маски“, допълни председателят на Сдружение на директорите в България.

Остават още някои въпроси, които засега нямат отговор. Първо за отпуската на родителите, в случай, че детето трябва да остане вкъщи.

„Родители вече изчерпаха всички платени, неплатени отпуски, баби, роднини. Всички еквилибристики са направени вече и от тук нататък те са в една пълна безизходица – какво трябва да направят, ако детето им трябва да остане вкъщи“, каза председателят на асоциация „Родители“ Цвета Брестничка.

И второ – кой ще поеме тестовете, които и учениците, и родителите им може да се наложи да си направят.


„В момента родителите трябва да плащат тези тестове, но в ситуация, в която принудително се налага семейството да си прави тестове, много семейства просто не могат да си позволят. А това вероятно ще бъде и нееднократно“, каза Брестничка.

Прегледана: 46939

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече