Русия регистрира първата в света ваксина срещу COVID-19

0

Русия регистрира първата в света ваксина срещу COVID-19. Тя беше одобрена от здравния регулатор, въпреки че предстои да премине клинични тестове.

Новината беше съобщена от президента Путин. На практика обявяването на ваксината означава „победа“ в международната надпревара – цел, която Кремъл тиражира от няколко седмици и за която няма значителна информация за тестване на по-късна фаза, пише „Ню Йорк таймс“.

Руската ваксина веднага привлече международното внимание и притеснение, че страната прибързва с одобряването й за политически или пропагандни намерения.

Разкритието на Путин идва и на фона на предупрежденията от СЗО Русия да не се отклонява от одобрените методи за сигурност и ефективност, когато се тества ваксина.

„Работи достатъчно ефективно, образува стабилен имунитет и повтарям: преминала е през всички необходими тестове“, подчерта Путин. Той коментира, че една от дъщерите му е сред ваксинираните.

Ваксината е разработена от Института „Гамалея“ (Gamaleya Institute) и тепърва предстои да я тества в по-широк и по-строго контролиран обхват. Здравният министър Михаил Мурашко заяви, че в страната ще започне масова ваксинация през октомври. Първи ще бъдат учителите и здравните работници.

СЗО има подробен списък на тестовете за ваксина срещу коронавируса. В последното обновяване не присъства руски тест. NYT отбелязва, че руското здравно министерство не е отговорило на писмени въпроси относно тестовете върху хора и проучванията за евентуални странични ефекти.

Според западните здравни регулатори ваксина в Европа няма да има поне до края на годината. В Русия обаче новината ще е повод за национална гордост.

САЩ, Канада и Великобритания обвиниха руски хакери, че се опитват да откраднат проучвания за ваксина, хвърляйки сянка върху твърденията, че Русия е направила пробив в медицината.

Кремъл отхвърли твърденията.

Прегледана: 48701

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече