Властта в Беларус освобождава хилядите задържани демонстранти

0

Правителството на Беларус започна да освобождава хилядите задържани протестиращи и предприе рядък ход – публично се извини за действията на полицията в опит да потуши националните протести, които представляват най-голямата заплаха за 26-годишното управление на президента Александър Лукашенко, информира „Ройтерс“.

Стотици приятели и роднини се събраха пред център за задържане в Минск. Те чакаха в ранните часове на днешния ден да предоставят храна, вода и одеяла на освобождаваните.

Някои от протестиращите показваха натъртвания и описваха как са били натъпкани в препълнени килии. Също така се оплакваха от оказвания над тях тормоз. Заместник-министърът на вътрешните работи Александър Барсуков отрече, че е оказван тормоз над задържаните и увери, че всички арестувани ще бъдат освободени до сутринта.

Стана известно, че Европейският съюз може да наложи санкции на Беларус още до края на август. Темата ще е една от основните на днешната среща на външните министри. Междувременно от ООН поискаха властите в Беларус да освободят арестуваните протестиращи. Според организацията те са поне 6 000 души. От своя страна Русия обяви, че напрежението в Беларус е организирано от чужбина.

Прегледана: 44190

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече