Десетокласник от Казанлък грабна златния медал на Европейската олимпиада по физика

0

Десетокласник от математическата гимназия в Казанлък грабна златния медал на Европейската олимпиада по физика тази година и оправда очакванията на преподавателите си. За него те чертаят бляскаво бъдеще, сравнявайки го с Айнщайн и прогнозирайки, че един ден може вземе Нобелова награда за физика.

Александър Проданов се занимава с физика и математика още от първи клас. В момента работи по теория на относителността на Айнщайн. „Тя описва как се изкривява пространството и времето в присъствието на материя и енергия“, казва Александър Проданов.

Основно по физика Александър учи с известния преподавател Теодосий Теодосиев – Тео. Учители от цяла България също помагат.

Алекс смята, че физиката сама по себе си е много интересна наука и както математиката, това е наука, която описва вселената.

Учителите на Сашо споделят, че математическата му подготовка е   дори над университетско ниво,

Това и влечението му към физиката го правят и златен медалист на олимпиадата. Там за него най-интересна е била най-трудната задача.

„Трябваше да се изучи по някакъв начин защо очите на котките светят, когато се светне в тях. Съответно имаше един направен модел. Те бяха направили снимка, анализ съответно на снимката и по този анализ трябваше да направим изводи за постановката, с която са симулирали окото на котката. Това беше една по-нестандартна задача наистина“, споделя Алекс пред NOVA.

Той планира и в бъдеще да се занимава с физика. „Това е областта, квантовата гравитация, в която бих искал да работя“.

„Честно казано, в един момент престанах да задълбавам в нещата, с които се занимава, просто защото започнах да не ги разбирам и си го признавам съвсем откровено“, споделя учителят на Алекс Георги Бяндов.

А физикът от Казанлък успя да се пребори за златото със стотици връстници в трудното време на пандемията. Заради карантината, породена от коронавируса, Европейската олимпиада по физика се проведе виртуално през юли (20-26.07.2020 г.), вместо в Румъния през юни. Всяка държава „изпрати“ по петима свои представители; като се допускаха и гост-участници от държави и извън Европа.

Състезанието се състоя в два дни – 20.07 – теоретичен кръг, и 21.07 – експериментален кръг, а закриващата „церемония“, която също се проведе онлайн, бе излъчена на 26.07. „За разлика от предишните издания на олимпиадата, за експерименталния кръг тази година беше използван софтуер, с чиято помощ участниците симулираха резултатите от два реални експеримента. Работата на учениците  беше наблюдавана през цялото време от организаторите посредством видеовръзка“, разказа Нено Тодоров, ръководител на отборите на ЕОФ.

Медалът от тази олимпиада, макар и златен, далеч не е първият за Александър. Само преди няколко месеца, в началото на годината, той се пребори за среброто на Жаутиковската олимпиада в Казахстан. Преди това печели медали от международните състезания и олимпиади по физика в Тайланд, Италия, Португалия, Латвия, Израел, Беларус. Ако от него зависи, би ги „мушнал“ в някой шкаф и дотам. Майка му обаче ги нареждала по стените.

Александър на пръв поглед по нищо не се различава от своите връстници. Но това не изглежда така, когато започне да разказва, че го вълнуват въпросите на Сътворението, концепцията за еволюцията, принципът на най-малкото действие, „Забраненият метод“ и още куп други сложни физични теории, аксиоми и концепции. Доброто, Лошото като физични категории.

Чете много. Айнщайн, Нютон, Тесла, Ричард Файнмън, Стивън Хокинг. Вдъхновява го Лев Ландау. В търсене на отговорите му помага много… тишината. Обича усамотението в гората над Шипка, където прекарва летата си. И от време на време рита футбол с приятели.

Почти е нямал друго детство, освен „физично и математично“. Сам си го избрал.

Прегледана: 44431

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече