Респект: Две дами от Русе, доброволно влязоха в огъня на битката срещу коронавируса

0

Сред повече от 120 души, само те изразиха желание да влязат доброволно в дома за стари хора и да се грижат за потребителите с положителни тестове

С тази публикация искаме да покажем, че пресцентърът на Община Русе не изпраща единствено прессъобщения, предоставящи информация в стандартни и утвърдени рамки. Понякога съдържанието на новините трябва да бъде представено по различен и малко по-разчупен начин, за да може емоцията да бъде предадена възможно най-силно на читателите, пишат от общинската администрация.

Това не е поредната порция новини около световната пандемия от коронавирус. Истината е, че битката с невидимия враг се оказа по-трудна в действителност и това подложи цялото човечество на жестоко изпитание. Малко са незасегнатите места, на които ежедневно обсъждана от всички тема да не е оцеляването. За жалост болестта не ни подмина и достигна границите на България, а нашият град изглеждаше защитен в първите месеци от обявяването на извънредно положение. Събитията от последните седмици, обаче, измениха данните в статистиката и регионът ни се превърна в огнище на вируса.

Малко след средата на месец юли бяха установени първите положителни проби на заразени с коронавирус от Дома за възрастни хора „Възраждане“. В него са настанени 215 души и 69 души персонал. На 23 юли т. г., от Областния оперативен щаб съобщиха за първите осем случая на заразени с COVID-19. Последваха редица от събития – по същото време кмета на Община Русе Пенчо Милков беше настанен в Белодробната болница и се лекуваше от коронавирус. Длъжността кмет на града за близо 3 седмици изпълняваше зам.-кмета по хуманитарни дейности Енчо Енчев, в чийто ресор е и Дома за стари хора. Ръководството на общината, експертите от отдел „Социални дейности“ към Общината и директорката на ДСХ „Възраждане“ Ани Венкова, в спешен порядък, изготвиха план за справяне със ситуацията и приложиха на практиката всички необходими мерки за опазването здравето и живота на потребителите от дома.

Да, вярно е, че имаше хора, които напуснаха ДСХ „Възраждане“ в един от най-важните моменти, но адмирации за хората, които останаха и се бориха не за себе си, а за другите.

И все пак – ситуацията се усложни. Медицинският персонал в дома подаваше молби за напускане. Сериозен беше проблема с обезпечаването на медицинската грижа в институцията. Проведоха се поредица от срещи с представители на медицински специалисти в детското и училищното здравеопазване, с представители на детски ясли и детски градини. Необходимо беше да се осигури обгрижването на хората, които бяха с положителни тестове за COVID-19 и изолирани на четвърти етаж в дома, а в последствие преместени и в общинската база в с. Николово. Липсваха и желаещи да влязат на първа линия, които реално да се грижат за заболелите.

Тук е моментът на кулминация, защото сред повече от 120 души, само две жени изразиха желание да влязат доброволно в дома за стари хора и да се грижат за потребителите с положителни тестове.

Истинските герои на историята са две дами – техните имена са Аглая Серафимова и Янка Янчева. Те са директори на детски ясли №8 и №9 в Русе и доброволно пожелаха да помогнат в този изключително тежък за целия град момент.

Представете си само какво е да си в гора,  да е тъмно и ти да си сам с 23 възрастни хора, които са болни и всеки момент могат да имат нужда от помощ. Ситуацията изисква планиране, добра координация и организация, бързи реакции, адекватност, смелост, толерантност, увереност. Безстрашно и с много силна мотивация да бъдат полезни, жените оставят семействата си за период от 2 седмици и посвещават времето си в грижа за възрастните хора, които са с положителни за COVID-19 проби. 

Техните действия са положителен пример и достойни за уважение. Самите те споделят, че това е било едно от най-големите предизвикателства в живота им, но грижата към „родителите на нашия град“ би следвало да е приоритет на всеки един от нас.

Подчертаваме, че Аглая Серафимова и Янка Янчева са спазили всички противоепидемични мерки на здравния министър и след излизането си от дома, и двете са дали отрицателни проби за COVID-19, което е показател за висок професионализъм.

След излизането им от ДСХ „Възраждане“ двете дами се срещаха с   г-н Енчев и г-жа Петрова. В разговора те споделиха своите преживявания през последните 14 дни и дадоха съвети как организацията в дома може да се подобри, а работата на персонала да бъде по-ефективна, за да могат възрастните хора да се чувстват в безопасност.

В овладяването на ситуацията се включи и персоналът на дома, а  доброволци от БЧК за първи път в страната действаха в подобна извънредна ситуация.

Тук е моментът и за специални благодарности към отдел „Социални дейности“ към Община Русе, момчетата и момичетата, които носеха възрастните хора на ръце, въпреки че осъзнаваха сериозната опасност да работят със заразени с коронавирус. Освен физическата  и професионална помощ, те винаги намираха добри думи към възрастните хора и показваха отлично отношение към тях.

Изписаните потребители от лечебни заведения с по две отрицателни проби се настаняваха в Кризисен център с цел проследяване на състоянието им и постепенна адаптация. Персоналът получи подкрепа и от проведените онлайн супервизии от неправителствена организация в града. 

Съвместните усилията на много хора в битката срещу коронавируса дават своите резултати. Към днешна дата излекуваните от COVID-19 са 78 от общо 96 души, като само преди дни 82-годишна жена пребори заразата.

Планират се и се обсъждат нови стратегии за справяне със ситуацията не само в Дом за стари хораВъзраждане“, но и в другите две специализирани институции за възрастни, както и във всички останали центрове за социални услуги в Община Русе.

Прегледана: 41976

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече