Андрей Райчев: Борисов пак бута България в лошите списъци на ЕС – балканска страна с непонятни корумпирани власти и непонятно агресивно население

0

В България се случи нещо, което не се беше случвало 30 години – властта си показа зъбите. Всяка власт има зъби и тази си ги показа. Зъбите на властта винаги са еднакви. Набиха много хора – част от тях заслужено, част от тях напълно незаслужено. Винаги става в едно меле такова нещо. Ясно е – властта може да бие. Досега не можеше, сега може. Това е толкова ново за България, че е много трудно да се предвиди какво ще стане.“ Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев. Ситуацията е нова, а напрежението е много по-голямо и дори няма да се излива в митинг, а „в хиляда други неща“, отбеляза социологът.

„Ако те си представят, че няма да се събират хората на площада, че нещо са спечелили – бъркат. Има огромно количество хора, които започват да ги ненавиждат. И отиваме в една ситуация, която си спомняме от 90-те години – на омраза.“

Предстои да се разделим, доскоро се деляхме на червени и сини, вчера не видях следа от това, ще има нова подялба, посочи Райчев, според когото е важно кризата да бъде овладяна, преди да премине в „страшна злоба“. Нажежава се, протестът беше усмихнат, а след вчера вече не само не е усмихнат, а си е окървавен, допълни Райчев.

Социологът сравни вчерашното насилие на протестите и втвърдения подход на премиера със скандалите в едно семейство, които обаче с един шамар преминават в съвсем различна фаза. „Като си ударил един път жената, нещата стават други.“

„Защо Борисов реши да направи това не мога да ви кажа. Той не е такъв, не беше такъв. Миналия път при първата кръв подаде оставка и каза – няма да управлявам страна, в която се бием“, припомни Андрей Райчев.

Според социолога премиерът Бойко Борисов се е „заплел в една битка с президента“, която по думите му е „съвършено излишна“. Имаме не криза между две партии, а между две институции, а това е опасно, посочи Райчев.

Протестът може да утихва, но да се радикализира, да стане по-малък, но по-страшен, смята той.

Според Андрей Райчев президентът Радев и премиерът Борисов могат да договорят „фигура на преходен премиер, която е приемлива и за двамата“, за да се спести на държавата „нещо много неприятно“.

Те не си вярват. Аз съм абсолютно сигурен, че те могат да договорят един човек, на когото вярват и двамата.“

„Нищо не може да ни стабилизира, освен избори. Друг въпрос е, че изборите няма да завършат с кой знае каква стабилизация. Но все пак изборите са „глас народен, глас Божий“. Суверенът излиза на терена, главният по власт – народът, и казва – тези „да“, тези „не“. Колкото и нестабилен парламент да възникне, все пак ще отминем този етап на това противопоставяне“, подчерта социологът в интервю за предаването „Преди всички“.

Борисов топи много важен свой капитал в международен план, изтъкна Райчев.

„Той беше изградил много майсторски и това е голяма негова заслуга – България беше излязла от лошите списъци. В момента сме се устремили право натам – типична балканска страна с непонятни корумпирани власти и непонятно агресивно население. Отиваме, записваме се – много лошо място. И с това той топи много важен свой капитал.“  

Прегледана: 42761

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече