Апокалисис: На всеки човек на Земята се пада по един тон пластмаса

0

От началото на масовото навлизане на пластмасата в бита от 60-те години на миналия век досега са произведени 9 милиарда тона пластмаса, но едва 9 на сто са рециклирани. Това съобщи пред БНР Евгения Ташева, координатор на дейностите по управление на отпадъците в Екологично сдружение „За Земята“. „Това означава, че на всеки човек на Земята се пада по един тон пластмаса.

Тя обаче уточни, че само 1/10 от него е рециклирана. „Което ни навежда на мисълта, че това не е правилното решение. Трябва да се спре производството на пластмасови изделия“, категорична е Ташева и припомни, че     до 2050 г. в световния океан ще има в тегло повече пластмаса, отколкото риба.

Евгения Ташева обърна внимание върху пластмасовите опаковки на храните.

„Повечето от храните и напитките идват опаковани в еднократна пластмаса – те не са полезни за нашето здраве. Химикалите в тях не са добре тествани за въздействие върху човешкото здраве, а тези химикали са много.“

Тя коментира и негативното влиянието на текстилната промишленост за замърсяването на подземните води, реките и морето.

   „Пластмасата още в миналото започва като евтин заместител на слонова кост, на коприна и навлиза много бързо в сферата на облеклата и дрехите. Това я прави удобна за дрехите, защото все повече от тях се произвеждат от полиестер – тъкан от пластмаса, която при всяко пране отделя микровласинки, отиващи към водоемите“, подчерта Евгения Ташева.

„Ние дори ги вдишваме чрез дрехите – като поларените дрехи например“, отбеляза още тя.

Междувременно екозащитничката съобщи, че има две петиции за всеки, който иска да подкрепи борбата със справянето с пластмасата. Те са на страниците на „Грийнпийс“ – България и на Екологично сдружение „За Земята“ и в профилите им в социалните мрежи. 

Прегледана: 44066

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече