Тръмп с номинация за Нобелова награда за мир

0

Само седмици след като помогна за уреждането на мира между Израел и Обединените арабски емирства, президентът на САЩ Доналд Тръмп беше номиниран за Нобелова награда за мир за 2021 г.   Номинацията, е подадена от Кристиан Тюбринг-Йеде, член на норвежкия парламент. Той похвали Тръмп за усилията му за разрешаване на продължителни конфликти в световен мащаб.   „За неговите заслуги мога да кажа, че е направил повече опити за създаване на мир между нациите, отколкото повечето други номинирани за награда за мир“, каза Тюбринг-Йеде в интервю за Fox News.  

В писмото си за номинацията до Нобеловия комитет, Тюбринг-Йеде заявява, че администрацията на Тръмп е изиграла ключова роля в установяването на отношенията между Израел и ОАЕ. „Тъй като се очаква други страни от Близкия изток да последват стъпките на ОАЕ, това споразумение може да промени играта, в Близкия изток и да го превърне в регион на сътрудничество и просперитет“, пише той.   В писмото се цитира и „ключовата роля на президента за улесняване на контактите между конфликтни страни и създаване на нова динамика в други продължителни конфликти, като спора за Кашмир между Индия и Пакистан и конфликта между Северна и Южна Корея.“  

Всъщност Тръмп прекъсна 39-годишна традиция, американски президенти, или да започват война, или да въвличат САЩ в международен въоръжен конфликт. Последният президент, който избягва да го прави, е лауреатът за наградата за мир Джими Картър“, пише той.   Нобеловата награда за мир за 2009 г. бе присъдена на тогавашния президент Барак Обама за това, което Нобеловият комитет нарече „неговите изключителни усилия за укрепване на международната дипломация и сътрудничеството между народите„.  

Това решение, взето само девет месеца след началото на първия мандат на Обама, беше подложено на критики в САЩ – включително от страна на Доналд Тръмп. Лех Валенса, бивш президент на Полша и нобелов лауреат от 1983 г., също заяви по това време, че е твърде рано да се присъжда наградата на Обама – само 263 дни след встъпването в длъжност.

Прегледана: 45877

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече