ГДБОП със съвети как да предпазим децата в Интернет (ВИДЕО)

0

Стартът на учебната година в дигиталната ера и несигурността на учебния процес заради пандемията от COVID-19 връща децата след лятната ваканция не само на чиновете, но и пред компютрите.

Интернет обаче крие редица опасности за най-малките.    Заплахи в интернет дебнат не само децата. Експертите по киберсигурност отчитат, че пандемията от COVID-19 е помогнала на онлайн измамниците да достигнат до повече нови жертви и сред възрастните.   

Голяма част от атаките онлайн са под формата на т.нар. „фишинг“ имейли. От ГДБОП получават по около 10 сигнала дневно от потребители, които са отворили писмо, последвали са линк или закупили стока по интернет, с което са станали жертва на киберпрестъпление. За този тип измама законът предвижда от 1 до 6 години лишаване от свобода.   

Съвет номер 1 на експертите по киберсигурност е да подлагаме на съмнение всичко, прочетено онлайн, ако искаме да сме в безопасност в интернет пространството.    А ако вече сме станали жертва на киберпрестъпление – от ГДБОП призовават веднага да сигнализираме за измамата. 

Прегледана: 45731

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече