Заради COVID-19, приемните семейства без почивка

0

След отмяната на извънредното положение у нас поне две общини забраниха на приемните родители да ходят на почивка заедно с настанените им деца. Това заяви пред „Монитор“ Александър Миланов, изпълнителен директор на Националната асоциация за приемна грижа.

Социалните служби от тези градове са обяснили на приемните родители, които искат да водят децата на море или планина, че не могат и е забранено предвид пандемичната обстановка, допълни Миланов.

„Лично аз се обадих на Министерството на труда и социалната политика, а те пък се обадиха на общините, за да се промени тази ненаписана никъде забрана. Излиза така, че пандемията се тълкува навсякъде по различен начин, но някои от тълкуванията са абсурдни“, каза още Миланов.

Тълкуванията на указанията за безопасност поради извънредната епидемична обстановка доведоха до това да се пропускат обучения за приемни родители, деца се настаняваха само кризисно, а наблюденията на самите приемни семейства бяха онлайн.

Помощ за приемните семейства нямаше, заяви още Александър Миланов. Така например за повечето приемни семейства, при които няма настанени деца, не се направи нищо – подкрепиха се самотни родители, бедни хора, останали без работа. Необходимата за обучение на деца техника бе осигурена от самите приемни семейства.

„Нямаше приемни родители, които да не са имали достъп до техника, няма и такива, които да са поискали помощ, но ако през новата учебна година имат нужда и необходимост, могат да получат помощ и подкрепа от Националната асоциация за приемна грижа“, увери Миланов. Големият въпрос е доколко приемните родители, повечето от които са на възраст, ще се справят с техниката при дистанционно обучение, тревожи се изпълнителният директор на НАПГ.

По официални данни 2016 са приемните семейства към месец юни тази година, от тях 2015 са професионални и 1 доброволно приемно семейство.

449 пък са приемните родители, при които няма настанени деца. Причините за това са комплексни, обясни още Миланов. „Проблемът за приемните семейства, в които няма настанени деца, е от дълго време, всеки месец цифрата варира около 500, което за съжаление е една постоянна бройка, това са обучени, одобрени хора, готови да се грижат за деца.“

Според официалните данни на държавата за тези семейства няма подходящи деца, например те са одобрени за бебета, а реално за настаняване чакат по-големи малчугани. Когато има разминаване в профила на семейството и децата, чакащи за настаняване, се получава така, че едни приемни родители повече от година или две нямат настаняване, а в същото време има деца, чакащи за приемна грижа.

Има и една част от приемните родители, но тя е много малка, която не иска по лични причини да им бъдат настанявани деца, като причините най-често са здравословни проблеми, разясни още Миланов. Има много родители обаче, които не искат да им бъдат настанени деца, защото не могат да се справят с травмата от предишното настаняване, те са привързани и свикнали с детето, което им е било настанено, и това води до момент, който сам по-себе си поставя и психологическа бариера, каза още Миланов.

Ако тези около 500 семейства отпаднат от приемната грижа, ще има остър недостиг, защото недостиг има и в момента. „Веднага давам пример, в София има 70 приемни семейства, а са необходими 200“, каза Миланов. Реално има опасност, ако в голям град има недостиг на приемни родители и се наложи кризисно настаняване на дете – жертва на насилие, то да няма къде да бъде настанено.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/stranata/2020/09/16/zaradi-koronavirusa-otmeniha-pochivkite-na-priemnite-semeistva.462998

Прегледана: 43426

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече