Алексей Навални с номинация за Нобелова награда за мир

0

Професори и учени от САЩ, Великобритания и други страни номинираха руския опозиционен лидер Алексей Навални за Нобелова награда за мир, съобщи днес Сергей Ерофеев, професор от Рътгърския университет в Ню Джърси.

Много професори от признати университети, занимаващи се с Русия, са го номинирали (Навални) за Нобелова награда за мир“, написа Ерофеев във Facebook.

Той посочва, че процесът на номиниране е стартиран от учени, но това не означава, че държавници или представители на международни организации няма да се присъединят.

Но трябва да се помни едно нещо, първи в това искане не са политици, а учени, каза той и добави, че тази идея е подкрепена от групи, които преди това са имали негативно отношение към работата на Навални, но са променили мнението си“, заяви Ерофеев пред руската телевизия „Дожд“, че в групата на номиниращите има „големи имена“.

Според конституцията на Нобеловата фондация кандидатът може да бъде номиниран от университетски ректори, професори по социални науки, философия, история, право и теология. След това членове на парламенти и правителства на различни държави, членове на международни съдилища, директори на научноизследователски институти за световна и вътрешна политика, лауреати на Нобелова награда за мир, членове на съвети на организации, получили Нобелова награда за мир, както и членове и съветници на норвежкия Нобелов комитет.

В момента Навални се лекува в болница „Шарите“ в Берлин, след като беше атакуван с химически нервен агент „Новичок“. След отравянето той припадна и бе поставен в индуцирана кома от 20 август до 7 септември, докато лекарите се бориха за живота му.

Днес евродепутатите приеха критична резолюция срещу Русия заради отравянето на Навални. Брюксел, Берлин, Париж, Лондон и Вашингтон търсят обяснение от Москва и подготвят санкции. Русия отрича Навални да е бил атакуван с химическо оръжие и иска анализите от Германия.

Прегледана: 44177

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече