Ген. Мутафчийски вече е „Доктор Хонорис кауза“

0

Генерал майор професор д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен със званието „Доктор Хонорис кауза“ на ВВМУ „Никола Вапцаров“. Той заяви, че се чувства горд от оказаната му чест. В момента ВВМУ е едно от най-иновативните училища в света.

    „Изключително признателен съм, горд, че преди няколко години намерихме общ език с ВВМУ и с Медицинския университет-Варна да направим проект, който ще остави дълбока следа във военната медицина. Вече 4-и курс имаме едни изключително мотивирани млади хора, които се захванаха с нелеката задача да учат 2 специалности на веднъж и да запълнят редовете на военните офицери. Преживяхме над 20 години демилитаризация. Сега е време да видим достойни офицери. След всяка среща с тези млади хора виждам, че този проект е обречен на безусловен успех. Тази специалност се радва на все по-голям интерес. Като учители имаме голямата отговорност и много се радвам, че тези деца, нашето бъдеще, попадна в ръцете на такива ерудирани преподаватели. МУ във Варна е уникален университет за България, който има отношение към бичове на съвремието като тероризма. Войната отдавна не е това, което беше, и което сте гледали по филмите. Изключително съм удовлетворен от програмата, която в МУ-Варна се надгражда всяка година. Моята отговорност към тези млади хора е да сбъднем техните желания, да им дадем всичко, което сме научили, да ги научим да мислят, да не заспиват до там, където са научили, да бъдат творци. Военната медицина вече изобщо не е оспорвана, тя е утвърдена със своите научни постижения. Това са модели, които са доказали своята ефективност. От вас се очаква, млади колеги, да доразвивате, да мислите, да не заспивате, да увличате след себе си други ентусиасти. Само това е начинът, по който можем да успеем. Винаги се вълнувам, когато застана пред вас, защото виждам будните ви, блеснали погледи. Нищожни са нещата от моята биография, в сравнение с това, което градим заедно със ВВМУ и МУ-Варна. Моето сърце е тук сред вас!“ – заяви Венцислав Мутафчийски.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че на поста във ВМА Мутафчийски е решил финансовите проблеми, с неговите мениджърски качества. Дълги години армията изпитваше нужда от военни лекари, които могат да поемат обслужването на формированията. Направеното през последните няколко години… в перспектива бъдещите поколения ще берат плодовете, каза Каракачанов.

По-рано във Варна той коментира, че модернизацията на българската армия се движи по график, а за пръв път от 20 години е направен заводски ремонт на 13 танка Т-72.

Прегледана: 45872

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече