Баба Марийка от Лясковец чукна 100 лазарника

0

Столетница от Лясковец получи специално внимание от кмета на общината д-р Ивелина Гецова за трицифрения си юбилей. По традиция кметът на Лясковец посещава винаги онези жители на общината, които навършват столетие. Поредната възрастна дама, която стигна до тази достолепна възраст, е Марийка Цанева Калянджиева от Лясковец.

Както „Борба” писа, Марийка Калянджиева е родена на 19 септември 1920 година. Тя е най-възрастният жител на град Лясковец, но община Лясковец има и по-възрастен гражданин и това е 102-годишната козаревчанка Иванка Сахатчиева

Столетницата живее в Лясковец с дъщеря си Миланка Маринова, която се грижи с много любов, топлота и всеотдайност за своята майка. Именно тя подготви и специалния празник за баба Марийка, като събра на семейно тържество роднини и братовчеди от Варна за стотния й юбилей. Марийка Цанева Калянджиева е родена в Лясковец и е имала сестра еднояйчна близначка. Свързва живота си с Илия Калянджиев, който е неин другар в продължение на 50 години.

Животът й е белязан и от голяма трагедия, в която загиват тримата й синове, но въпреки всичко тя достига столетието с много упоритост и непрестанна борба с бедността, с физически труд и домакинска работа, на която е била отдадена допреди две – три години. Възрастната жена е родила и отгледала, освен тримата си синове, също и най-малкото си дете – дъщеря си Миланка, която сега се грижи за нея, заедно с внуците Петра и Борис.

Освен подарък и пожелания д-р Гецова поднесе на юбилярката и празнична торта със свещички, които й помогна да духне. Д-р Гецова се снима със столетницата, като й пожела да е жива и здрава и спокойни и изпълнени със семейна топлота да са старините й. Баба Марийка пък поръча на кмета за 101-годишнината й пак да заповяда на рождения й ден.

В общината има още няколко дълголетници. На достолепната възраст – 97 години, са и Донка Манева и Добра Ганева от Джулюница, а най-възрастният жител на село Мерданя е 95-годишната Мария Чертоянова.

Другите две села на Лясковска община – Добри дял и Драгижево, преди няколко години също имаха столетници. Стотния си юбилей дочака през 2016 година и драгижевчанката Донка Арнаудова, столетна възраст достигна и добридялчанката Мария Матева, до 102 години живя и баба Фрона Ефтимова, също от Добри дял, 100 години навърши и козаревчанката Пена Ангелова. Спокойният живот на село, екологичната храна от дворовете и стопанствата, движението и навикът на жителите да се трудят до дълбока старост са едни от основните причини регионът ни да се нарежда на едно от първите места по дълголетници.

Прегледана: 43067

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече