НАСА с нов план за покоряване на Луната

0

Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство (НАСА) представи обновен план на лунната програма „Артемида“ (Artemis), чийто първи етап (Artemis 1) сега е планиран за 2021 година, а вторият (Artemis 2) – за 2023 година, съобщи началникът на космическата служба Джеймс Брайденстийн.

Самото кацане на Луната, което се счита за трети етап от мисията (Artemis 3), трябва да се случи, както беше планирано по-рано, през 2024 година. „Всички елементи, от които се нуждаем, за да кацнем успешно на Луната през 2024 г., са в процес на изпълнение и ние бързо се приближаване към постигането на тази цел“, каза Брайденстийн.

Artemis 1 предвижда безпилотен полет на космическия кораб „Орион“, инсталиран на ракетата SLS (Space Launch System) около Луната и връщането му на Земята. Вторият етап (Artemis 2) е полет около естествен спътник на Земята с екипаж на борда.

Първоначално първият етап от програмата беше насрочен за края на 2020 г., а вторият за 2022 г., обаче помощник-заместник-директорът на НАСА Том Уитмайер информира в средата на май, че стартирането на изпълнението на Artemis 1 ще бъде отложено за края на 2021 г. поради закъснения в създаването на ракетата-носител SLS поради разпространението на коронавируса.

Прегледана: 44912

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече