Убиецът на Джон Ленън се извини на вдовицата му, 40 години след като го застреля

0

Марк Чапман, човекът, който уби Джон Ленън, се извини на вдовицата на покойния Бийтъл, Йоко Оно, 40 години след смъртта му, съобщава БиБиСи.

Чапман простреля Ленън четири пъти пред апартамента му в Манхатън, Ню Йорк през 1980 г. Той получи отказ за предсрочно освобождаване за единадесети път след изслушване миналия месец.

По време на изслушването Чапман обясни, че е убил Ленън за „слава“ и че заслужава смъртно наказание. Той добави, че през цялото време мисли за „гнусния акт“ и приема, че може да прекара остатъка от живота си в затвора.

„Искам само да повторя, че съжалявам за престъплението си“, каза Чапман пред съвета за предсрочно освобождаване в Ню Йорк.

„Нямам оправдание. Това бе за моя собствена слава. Мисля, че е най-тежкото престъпление да се направи нещо на някой, който е невинен. Той беше изключително известен. Не го убих поради характера му или от типа човек, който е. Той беше семеен човек. Той беше икона. Той беше човек, който говореше за неща, за които и сега можем да говорим“.

„Убих го … защото той беше много, много, много известен и това е единствената причина и аз много, много, много, много търсех слава, много егоистично“, добави той.

„Искам да добавя това и да подчертая това силно. Това беше изключително егоистичен акт. Съжалявам за болката, която й причиних ( на Йоко Оно). Мисля през цялото време за това.“

Документите, получени от Асоциацията на пресата, показват, че бордът е отхвърлил освобождаването му с мотива, че „би било несъвместимо с обществото“.

По време на престъплението Чапман е бил на 25 години. Сега на 65 години, той е женен, а съпругата му живее близо до съоръжението, където е бил през последните осем години.

На заседанието на борда за предсрочно освобождаване той е описан като дълбоко религиозен и „предан християнин“. Освен това е чиновник и портиер в ограничен блок на затвора, където е настанен за собствената му безопасност.

Убиецът на Ленън носи книгата на „Спасителят в ръжта“ на Селинджър, когато извършва убийството. Обсъждайки любовта си към книгата, той обяснява как се е идентифицирал с „изолацията“ и „самотата“ на главния герой.

Продължи да казва, че заслужава смъртно наказание – то е отменено в щата Ню Йорк през 2007 г., въпреки че от 1963 г. не е имало екзекуция. „Когато съзнателно планирате нечие убийство и знаете, че е неправилно, и го правите за себе си, това според мен е за смъртно наказание“, каза Чапман.

„Някои хора не са съгласни с мен, но сега всеки получава втори шанс.“ Запитан дали правосъдието е изпълнено, Чапман каза: „Аз не заслужавам нищо. Ако законът и вие решите да ме оставите тук до края на живота ми, нямам никакво оплакване.“

В своето решение, Съветът в Ню Йорк заяви, че намира за смущаващо изявлението на Чапман, че „позорът носи слава“, и препоръчва неговото „личностно израстване и продуктивно използване на времето“.

Съветът отбелязва също, че „егоистичните действия на Чапман откраднаха шанса на бъдещите фенове да изпитат думите на вдъхновение, които убитият творец би предоставил на милиони хора“.

„Вашият насилствен акт причини опустошение не само на семейството и бившите членове на групата, но и на света“, допълва Съветът.

Чапман може отново да моли за предсрочно освобождаване след две години.

Прегледана: 44758

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече