22-годишен музикант е осъден на смърт заради песен, в която „непристойно“ споменава Мохамед

0

Жител на нигерийския град Кано беше осъден на смърт чрез обесване за публикуване на “богохулна“ песен в групов чат на WhatsApp, съобщава „Мирър“.

22-годишният музикант Яхая Шариф-Амину е получил смъртна присъда заради песен, в която той, според съда, „непристойно“ споменава Мохамед – според ислямската вяра, последният пророк и пратеник на Аллах. На първото съдебно заседание обвиняемият, който по това време е без адвокат, се признава за виновен. По-късно той заявява, че е допуснал грешка.

Нигерийският директор на международната организация за правата на човека „Amnesty International“ Осай Оджиго постави под съмнение справедливостта на процеса и последвалите обвинения въз публикацията в WhatsApp. Петиция, призоваваща местните власти да отменят присъдата, е подписана от десетки хиляди хора по целия свят.

Губернаторът на щата Абдулахи Умар Гандудже обаче възнамерява да подпише смъртната присъда веднага след приключване на процеса по обжалване. „Ще я подпиша без колебание“, уверява политикът.

Представители на Съвета по правата на човека са загрижени за случая Шариф-Амину. „Художественото изразяване на мнение и вярвания на човек чрез музика и други средства за масова информация, дори ако понякога наранява чувствата на вярващите, е защитено от международното право“, твърдят те. „Криминализирането на този способ на изразяване е незаконно. Музиката не е престъпление.“ 

Прегледана: 45723

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече