Над 700 души почетоха паметта на алпиниста Боян Петров

0

Над 700 души почетоха паметта на алпиниста Боян Петров в състезание по скоростно изкачване на любимата му пътека на Витоша.

Стръмното трасе дълго над три километра с положителна деневилация 660 метра беше мястото, където българинът се готвеше за високите върхове. 

След изчезването на Боян Петров през пролетта на 2018 г. няколко хиляди души спонтанно се събраха и изминаха заедно пътеката. По-късно бе и първото издание на състезанието, организирано от негови близки и приятели. 

Тази година то е посветено на осем хилядника Канджикьонга, който Петров изкачи през 2014 и така записа първото българско изкачване на този връх. Победител в днешното състезание стана студентът Петър Иванов – първият български катерач, представил страната ни на олимпийски игри. Той измина пътеката за 28 минути и 19 секунди. 

При жените най-бърза бе Надежда Динева с време 37 минути и 57 секунди. Обикновено за човек в добра физическа форма без почивки са нужди около 50 минути, за да стигне от Княжево до Кулата в месността „Копитото“.

Прегледана: 42812

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече