Д-р Тихомир Мустаков: Mедицината е даване на любов, не само предписване на лекарства

0

Той е любимият лекар на майките и най-добрият приятел на децата. Всички го обичат и ценят заради добротата, която притежава и заради професионализма. Намира лек за всяка алергия и успокоява всяко родителско притеснение. Той е доктор Тихомир Мустаков, наследникът на д-р Богдан Мустаков.

Роден е в София през 1965 година, женен с две деца. Завършил с отличие средното си образование в Националната природо-математическа гимназия, профил – биология и медицина в Медицинска академия.

Специализира в Холандия, Полша, в Италия.

Духът на загрижеността и отзивчивостта към пациентите наследява от баща си, който оставя светъл пример както за грижовен и любящ съпруг и родител, така и за голям професионалист и човек.

Когато го питали като малък – „какъв иска да стане“, отговарял, че не иска да пораства. Да стане детски алерголог е бил един от начините му да не порасне.

Дъщеря му Лилия е тръгнала по пътя на журналистиката, но синът му Петър може и да наследи професията му, защото макар и 10- годишен проявява сръчност и е много внимателно и будно дете:

„Бих се радвал да му предам любовта към медицината. Голяма част от медицината е даване на любов, не само предписване на лекарства. Лекарят се ангажира не само със знанията си, а и с емоции и емоционален тонус, който трябва да предаде на пациента, за да го накара да се пребори с болестта, а не да бъде пасивна единица, върху която се сипват хапчета и разни подобни въздействия. Наистина трябва да има такава взаимовръзка с пациента, за да може да бъде успешно лечението, поне аз така го усещам“.

Фамилията Мустакови произлиза от негов предшественик – пет поколения назад хлебар в Троян, който е бил с толкова дълги мустаци, че ги е връзвал на врата.

Прегледана: 41874

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече