Световeн ден за достоен труд

0

Световният ден за достоен труд се отбелязва в повече от 130 държави по инициатива на Международната конфедерация на профсъюзите с подкрепата на синдикати от цял свят, които отстояват позицията, че осигуряването на достойни условия на труд е най-добрият начин за борба с бедността в световен мащаб.

Според Европейската конфедерация на профсъюзите правата на работещите включват няколко основни принципа. Сред тях са закриване на временните работни места, които застрашават здравето и безопасността на работещите, нанасят щети на пазара на труда и на икономиката; въвеждане на по-добра организация на труда, създаване на благоприятна работна среда, осигуряване на по-добър баланс между работата и личния живот, възможност за обучение и развитие на уменията и квалификацията през целия живот.

У нас години наред канехме чуждестранни инвеститори с мантарата: заповядайте у нас – ние сме страната с най-ниското заплащане и най-ниските данъци. Това доведе до огромното обезлюдяване на страната и сега, дори инвеститорът да прояви интерес, се оказва, че няма хора – нито подготвени, нито неквалифицирани, които да работят.

Вместо да се мисли за мерки, подпомагащи работещите у нас, се предлага двойно увеличение на извънредния труд и разширяване на обхвата на еднодневните трудови договори. А работниците и служителите нямат почти никаква възможност да въздействат при определяне на минималната работна заплата в страната.

Нарушаване на трудовите права има не само у нас, а и в 81% от страните, участнички в Международната конфедерация на профсъюзите.

Това отново акцентира върху необходимостта от нов социален договор, който да гарантира, че глобалната икономика ще успее да се възстанови и да изгради необходимата устойчивост, с която да посрещне предизвикателствата, причинени от пандемията, от измененията в климата и от неравенствата. 

Прегледана: 39200

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече