„Укротяват“ протестиращите в Беларус със смъртоносна сила

0

Ако е необходимо, полицията в Беларус е упълномощена да използва смъртоносна сила срещу антиправителствени протестиращи, съобщава висш държавен служител, цитиран от BBC.

Това било в отговор на все по-радикализираните групи, действащи срещу Лукашенко. Първият заместник-министър на вътрешните работи Генадий Казакевич заяви, че протестите са „станали организирани и изключително радикални“, като добави, че сега основно са съсредоточени в Минск и са по-малко разпространени. „Протестиращите хвърляха камъни и бутилки, имат ножове, нощем те преминаха към изграждането на барикади и горящи гуми. Това няма нищо общо с граждански протести. Сблъскваме се не само с агресия, но и с групи от бойци, радикали, анархисти и футболни хулигани“, каза той във видео изявление. „От името на вътрешното министерство казвам, че няма да напускаме улиците и ще гарантираме закона в страната. Служителите на реда и вътрешните войски ще използват специално оборудване и смъртоносни оръжия, ако е необходимо.“

Срещата на външните министри на Европейския съюз в Люксембург реши, че е готова да разшири санкциите и срещу Лукашенко. „Това е отговор на променящата се ситуация в Беларус,“ каза пред журналисти ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Прегледана: 38687

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече