Двама българи прекосиха Атлантическия океан с гребна лодка

0

105 дни, над 8200 километра и 2 млн. загребвания по-късно – Стефан и Максим Иванови завършват мисия, която изглеждше отвъд границите на човешкия разум. На 14 юни тази година банкерът и синът му отпътуват от Португалия, а на 6 октомври по обяд местно време пристигнат в Барбадос. Като изминават разстоянието с гребане.

Двамата герои вече са у дома – променени, отпочинали и, разбира се, изглеждащи по-различно, отколкото през последните няколко месеца.

Къде в човешкото съзнание се ражда подобна идея – лудостта да прекосиш Атлантическия океан с гребна лодка. Отговорът е на една обикновена вечеря у дома. След нея следват близо две години подготовка, в които двама души трябва да научат А и Б на мореплаването. Как се строи плавателен съд, как се гребе, как да се ориентираш в океана, как да разпознаваш времето и условията. Зад мисията стои сериозен екип.

Баща и син Иванови кръщават лодката си Neverest – игра на думи от английски, означаваща „никаква почивка”. Изграждат сами плавателния съд от фибростъкло и епоксидна смола, снабдяват го с автопилот, 2 радиостанции, 4 компаса и автоматизирана идентификационна система, която улавя сигнали на други плавателни съдове. Запасяват се с храна, вода и просто отплават. По пътя срещат смъртоносни предизвикателства – огромни вълни, гръмотевични бури, опасни морски създания, изчерпване на хранителните запаси. А в един момент в близост до тях има дори пирати.

Когато двамата българи отплават от португалския град Портимао, Макс е само на 16 години и 293 дни. Той става най-младият океански гребец в света, успешно прекосил океан, според официалния регистър на океанските гребни експедиции. Това плаване е първата океанска гребна експедиция за България, както и първото прекосяване на Атлантическия океан с гребна лодка от изток на запад през сезона на ураганите (юли – октомври). Какво научава човек след такъв подвиг?

Тяхната експедиция е крива на щастието. Заради начина, по който прекосяват океана. В някои моменти трябва с дни да чакат на едно място, в други, заради ветровете, да се движат в противоположна посока, а после да се върнат обратно. Зад цялото усилие стои кауза – стимулиране на донорството. Гребците застават зад кампанията на Министерството на здравеопазването „ДА! ЗА ЖИВОТ!“, която цели да повиши информираността в обществото за даряването на органи и да окуражи повече хора да спасят живот. 

Прегледана: 39962

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече