Половин милион новородени бебета е убил мръсният въздух през 2019г.

0

Замърсяването на въздуха е убило 476 000 новородени през 2019 г., с най-големите проблеми в това отношение са Индия и Африка на юг от Сахара. Това сочи ново глобално проучване, според което близо две трети от смъртните случаи са в резултат на вредни изпарения от горива за готвене.

Повече от 116 000 индийски бебета са починали от замърсяване на въздуха през първия месец от живота си, а съответната цифра е била 236 000 в Субсахарска Африка, според Състояние на глобални въздух 2020 ( State of Global Air 2020). 
Оценките са изготвени от базиран в САЩ институт.
 
Авторите пишат, че разполагат с все по-голям брой доказателства, свързващи излагането на майките по време на бременност на замърсен въздух с повишения риск децата им да се раждат твърде малки (ниско тегло при раждане) или твърде рано (преждевременно раждане). 
Тези състояния са свързани със сериозни усложнения и вече представляват огромното мнозинство от смъртните случаи при новородените и в двата региона.
 
„Здравето на бебето е от решаващо значение за бъдещето на всяко общество и това най-ново доказателство предполага особено висок риск за бебета, родени в Южна Азия и Африка на юг от Сахара“, каза Дан Грийнбаум, президент на Института за здравни ефекти.
 
„Въпреки че се наблюдава бавно и постоянно намаляване на зависимостта на домакинствата от некачествени горива, замърсяването на въздуха от тези горива продължава да бъде ключов фактор за смъртта на тези най-малки бебета“, добави той.
 
Като цяло докладът установява, че замърсяването на въздуха е довело до 6,7 милиона смъртни случая в световен мащаб през 2019 г., което го прави четвъртата водеща причина за смърт след високото кръвно налягане, употребата на тютюн и хранителните рискове.

Прегледана: 39609

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече