100 велики наши актьори, представени в 500 снимки и роли

0

Седмица преди Националните награди „Икар 2020“ и в навечерието на 100-годишнината на Съюза на артистите в България, ще бъде отбелязана премиерата на луксозното издание „100 лица на театъра“. Фотоалбумът отдава почит към паметта на онези български творци, които са утвърждавали необходимостта от високи художествени цели и идеали в историята на българския театър.

В това първо по рода, обема и задълбочеността си издание тези 100 именити наши артисти са представени чрез над 500 фотографии, уловили мигове от вечността на творческия им полет.

Идеята е отпреди 2 години. През това време е имало издирване на фотодокументи в различните театри на България, както и в държавната агенция „Архиви“, обясни пред Радио София проф. Николай Йорданов, консултант на изданието.

Подборът на имената и снимките са съобразени с досегашни тематични издания и екциклопедии.

Началото е от края на ХІХ век, откогато са намерени снимки – с Адриана Будевска, Кръстьо Сарафов, Сава Огнянов и др. Последните включени имена са на напусналите ни вече Васил Димитров, Йосиф Шамли, Виолета Гиндева, Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова.

Премиерата е от 18.00 ч. в Сатиричния театър „Алеко Константинов“. Входът е с покани.

Фотоалбумът е реализиран от СБА и Фондация „Хомо Луденс“, с подкрепата на Националния дарителски фонд „13 века България“ и Министерството на културата.

Прегледана: 39112

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече