Протести в Италия срещу Covid-мерките

0

Протести срещу  Covid- мерките обхванаха Италия. Те са в резултат на последните ограничения като затваряне на заведенията от 18 часа, на спортните структури за гражданите, на кина и театри, провеждането на състезания без зрители и т.н. Според властите ултраси и неофашисти спекулират със страха на хората от икономически срив. Представители от мнозинството смятат мерките за научно необосновани.

Премиерът Джузепе Конте проведе среща с представителите на правителственото мнозинство. Защото, като част от него, лидерът на “Italia viva” и експремиер Матео Ренци изрази мнение, че мерките ще увеличат  безработицата и се противопостави на затварянето на кина, театри и заведения.

Председателя на сенаторите от тази партия Давиде Фараоне се обърна директно към правителството с въпроса на базата на какво научно основание се забраняват  дейности необходими за човешкото здраве.

Той изтъкна редица неприятни последици от забраните, като например „два милиона ученици, ощетени психологически да не ходят на училище, а икономическите щети може да станат по-сериозни от вируса”.

Фараоне каза още, че  критиките са конструктивни като бариера срещу протестите в градовете и че не се цели разцепление в мнозинството  на демократическата партия, която „Italia viva“ подкрепя:

”Правителството не рискува” подчерта той като изясни, че липсват научни обоснования за декрета . „Ние искаме премиерът да го промени”,  уточни Матео Ренци.

В редица големи италиански градове като Рим, Торино, Флоренция, Милано, Неапол и др. се проведоха протести срещу Covid мерките. Имаше сериозни сблъсъци с полицията.

Най-драматична бе картината не негодуванието в Торино. След като изразиха недоволството си пред сградата на областната управа, протестиращите разбиха витрините на най-луксозната улица Виа Рома. 

Използването на бомбички предизвика пожар пред театър „Реджо”. Разбитите магазини и заведения са обрани. Задържани са 5-ма души. 

Според полицията протестите са организирани от екстремисти, като взимат участие и най-крайните фенове на големите футболни отбори. В Рим, премиерът Джузепе Конте се срещна с представители на протестиращите, като им гарантира, че ще получат обезщетения. 

Прегледана: 40788

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече